Speciál – Elektromobilita, je to cesta? Jak jsou na tom nejnovější modely? Vyzkoušeli jsme Hyundai Kona, Honda e, Audi e-tron Sportback, Renault Mégane E-Tech, Fiat 500e, VW I.D.3

Elektromobil patří k cenově nejnáročnějším typům alternativních vozidel. Baterie, které jsou nezbytné k napájení elektromotoru, tvoří podstatnou část ceny takového vozu, tudíž se nedá očekávat citelné zlevnění elektromobilů, dokud nedojde k průlomovým objevům a technologickým řešením v této oblasti. Velkou nevýhodou je v České republice velmi slabá infrastruktura nabíjecích stanic. Naproti tomu je pro takový vůz výhodou, že se s ním dostanete do bezemisních zón, které budou jistě přibývat. Nepominutelná je i úspora nákladů na provoz, čímž se nemíní jen cena spotřebované elektrické energie, ale také odpadá nutnost servisování jako u konvenčních vozů – výměna olejů, menší počet součástek, které je nutno opravovat a podobně.

Že se design a ergonomie interiéru u vozů s alternativním pohonem již v zásadě neliší od konvenčních automobilů, o tom se můžete přesvědčit i na snímcích testovaných vozů.

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7



Facebook

Nejčtenější

Nahoru