Jaký je Mercedes-Benz Třídy E – vítěz ankety Auto roku 2024 v ČR?

Mercedes-Benz Třídy E získal prestižní ocenění Auto roku 2024 v České republice. Rozhodla o tom odborná porota složená z 20 českých motoristických novinářů, kteří vítězný automobil vybírali ve dvoukolové volbě.

23C0022_025

Historie modelové řady sahá 75 let do minulosti a Třída E je dlouhodobě velmi oblíbená i v České republice. Hlavními lákadly jsou čtvrtá generace pokročilého plug-in hybridního pohonu včetně kombinace s dieselovým motorem, všestranné kombi All-Terrain s velkorysým prostorem, čtyř- i šestiválcové motory, adaptivní vzduchový podvozek či natáčecí kola zadní nápravy a v neposlední řadě luxusní interiér s novou elektronickou architekturou MBUX.

23C0022_039

Pojďme se podívat na hlavní rysy nového modelu:

3 výbavové linie s výrazně odlišným designem: standardní linie AVANTGARDE, nejoblíbenější linie AMG či tradiční linie EXCLUSIVE s dominantní hvězdou na kapotě. Přední části dominuje černý panel s volitelně podsvětlenou maskou chladiče a světlomety DIGITAL LIGHT s projekční funkcí. Mezi dominanty zádě patří dvoudílné svítilny LED s novou konturou a speciálním světelným motivem hvězdy.

5 verzí plug-in hybridního pohonu kombinuje dlouhý dojezd a nezávislost benzinového či dieselového motoru s dynamikou, komfortem a účinností elektromotoru. Dojezd na výhradně elektrický pohon u všech plug-in hybridních verzí přesahuje 100 kilometrů, celkový jízdní dosah překračuje u dieselových verzí či dieselového plug-in hybridu 1 000 kilometrů. K dispozici je 11kW AC i 55kW DC palubní nabíječka.

Nejvýkonnější dieselový motor v historii značky Mercedes-Benz (367 koní): mild-hybridní řadový šestiválec je dostupný pro všechny varianty pod označením E 450 d 4MATIC.

Samostatné modely All-Terrain a Mercedes-AMG pro ještě výraznější jízdní zážitky a specifické využití: modely All-Terrain kombinují klasické kombi a schopnosti jízdy v lehkém terénu. Navíc nově je možné volit mezi čtyřválcovým a plug-in hybridním dieselem nebo dvěma šestiválci. V druhé polovině roku se dočkají i sportovně orientovaní příznivci plug-in hybridní verze od Mercedes-AMG.

14,4″ a 12,3″ displeje MBUX Superscreen díky nové architektuře MBUX přinášejí digitální zážitky využívající selfie kameru pro videokonference, samostatný displej pro spolujezdce, široké možnosti automatické funkce za podpory různého zobrazení rozšířené reality, 3D a head-up displeje.

17 reproduktorů surround systému Burmester 4D a technologie Dolby Atmos: celkový hudební zážitek je u cestujících vpředu umocněn jemnými zvukovými vibracemi sedadel.

4,5° úhel natočení zadní nápravy (sedan) v kombinaci se vzduchovým podvozkem AIRMATIC pro lepší ovladatelnost, mimořádnou jízdní agilitu a komfort na delších cestách. Verze All-Terrain je standardně vybavena specifickým vzduchovým podvozkem s vyšším rozsahem změny světlé výšky a komfortním nastavením pro méně kvalitní silnice nižší třídy.

4. úroveň autonomního řízení: dálkově ovládaný parkovací asistent umožňuje autonomní jízdu úrovně 4, tj. zcela autonomní jízdu bez řidiče v parkovacích domech s odpovídající infrastrukturou, jaké nabízí např. letiště Stuttgart. Sada jízdních asistentů Plus dále zajišťuje kompletní pokrytí jízdních asistentů pro zvýšení komfortu a bezpečnosti na maximální dostupné úrovni.

A nakonec pohled do ceníku. Je tu více než 20 různých verzí nového modelu: sedan od 1 256 000 Kč bez DPH, provedení kombi od 1 307 000 Kč bez DPH. Plug-in hybridní E 300 e od 1 472 000 Kč bez DPH, oblíbená verze E 220 d 4MATIC All-Terrain od 1 508 000 Kč bez DPH nebo šestiválcové E 450 4MATIC od 1 681 000 Kč bez DPH.

Foto: Mercedes-Benz



Facebook

Nejčtenější

Nahoru