Mercedes-Benz ukázal novou Třídu E při světové premiéře

Nová Třída E má proporce klasického tříprostorového sedanu. Po krátkém předním převisu karoserie a dlouhé kapotě motoru následuje prostor pro cestující, který je posunut výrazně dozadu. 

Mercedes-Benz E-Class Saloon (BR 214), 2023

Třída E patří mezi nejprostornější vozy ve svém segmentu. Řidič si užívá o pět milimetrů většího prostoru pro hlavu než v předchozím modelu. Zvláště cestující vzadu těží z prodloužení rozvoru náprav o dva centimetry. Prostor pro kolena a maximální prostor pro nohy se podařilo zvětšit o 10 milimetrů, resp. 17 milimetrů. Nárůst šířky v úrovni loktů vzadu je ještě větší, o 25 milimetrů na současných 1519 milimetrů. To je téměř úroveň Třídy S. Objem zavazadlového prostoru se zvětšil na 540 litrů.

Mercedes-Benz E-Class Saloon (BR 214), 2023

Polovina všech variant bude mít čtvrtou generaci plug-in hybridního pohonu s možností vnějšího nabíjení. V rámci modelové řady bude tak vysokého podílu dosaženo již v době jejího uvedení na trh. Tři z šesti verzí Třídy E budou totiž kombinovat výhody vozidla se spalovacím motorem s výhodami elektromobilu.

Spalovací motory jsou čtyřválcové a šestiválcové jednotky z aktuální rodiny modulárních motorů Mercedes-Benz FAME (Family of Modular Engines). Jak vznětové, tak zážehové motory jsou kromě systému přeplňování vybaveny také inteligentním systémem ISG (Integrated Starter-Generator), který kombinuje funkce startér-generátoru, resp. elektromotoru. Jedná se tedy o částečně hybridní systémy. Díky novému akumulátoru byl výkon elektromotoru zvýšen z 15 na 17 kW a podpůrný točivý moment na 205 N.m.

Mercedes-Benz bude od uvedení nové Třídy E na trh nabízet ne méně než tři verze s plug-in hybridním pohonem čtvrté generace. Díky výkonu elektromotoru 95 kW (129 k) a dojezdu na výhradně elektrický pohon i více než 100 kilometrů (WLTP) budou tyto varianty v mnoha případech jezdit po silnicích pouze na elektřinu, bez spuštěného spalovacího motoru. Další verze „plug-in hybrid“ se vznětovými spalovacími motory budou následovat.

Prodeje v Evropě budou zahájeny v létě 2023.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru