TotalEnergies je dalším hráčem na trhu dobíjecí infrastruktury, do dvou let chce mít 150 tisíc dobíječek po celém světě

K 30. dubnu 2023 bylo dle zdroje cistadoprava.cz v České republice registrováno 3830 dobíjecích bodů, z toho se ve 2051 případech jedná o veřejné dobíjecí stanice. Skoro třetina těchto zařízení je provozována v Praze, konkrétně je to 1036 dobíjecích bodů a 607 stanic. Poměrně hustě je dobíječkami pokryt i Středočeský kraj, kde mohou elektromobilisté používat 616 bodů. Kraje s největšími městy obsazují další příčky, a to Jihomoravský (449 dobíjecích bodů) a Královéhradecký (299 bodů). Hlavními provozovateli dobíjecí infrastruktury jsou velcí distributoři elektřiny jako ČEZ, PRE a E.ON. Tito tři giganti provozují takřka 70 % dobíječek. O zbytek dobíjecího trhu se dělí další hráči, jedním z nich je společnost TotalEnergies, která zatím vlastní jen zlomek trhu, ale má smělé plány a velký potenciál.

2230614_096_SQ

Francouzská nadnárodní společnost TotalEnergies, dříve Total, se v minulosti celosvětově zabývala (a dosud stále zabývá) hlavně prodejem pohonných hmot. Z hlediska služeb je jedním z největších provozovatelů čerpacích stanic. V Česku se Total soustředil hlavně na prodej motorových olejů. O tom ví například každý majitel automobilu Peugeot. Vlastníte-li vůz této značky, pokaždé, když otevřete víčko nádrže, vykoukne na vás nápis „Peugeot doporučuje Total“. Mezi těmito dvěma společnostmi trvá partnerství už od roku 1995.

Současně s vývojem automobilového průmyslu směrem k nízkoemisním a bezemisním vozům se vyvíjely i obchodní aktivity firmy TotalEnergies. V současné době investuje například do vodíku, biopaliv či do elektromobility. Ambicí firmy je stát se celosvětovým významným hráčem v oblasti elektromobility. Jednou z hlavních součástí globální strategie TotalEnergies je budování sítě nabíjecích stanic. Do roku 2025 plánuje celosvětově vybudovat až 150 000 dobíjecích bodů. V Evropě pak chce zprovoznit až 300 vysokorychlostních stanic podél silnic a dálnic a dalších 600 ve městech. V České republice dosud firma TotalEnergies otevřela pět veřejných dobíjecích stanic, z toho dvě v Hradci Králové a tři v Praze. Do konce roku 2023 předpokládá rozšířit své dobíjecí portfolio na 12 stanic.

2230614_088_SQ

Vlajkovou loď společnosti TotalEnergies, co se týče dobíjecích stanic, si firma nedávno postavila přímo před svým sídlem, u budovy River Garden v pražském Karlíně. Nová veřejná dobíjecí stanice bude sloužit převážně firmám, které spolu s TotalEnergies budovu sdílejí. Dobíječku ovšem mohou využívat i ostatní elektromobilisté, a to prostřednictvím dobíjecích čipů a karet společností ČEZ, PRE a EON či aplikace ChargeUp.

2230614_121_SQ

Na inauguraci nové dobíječky do Karlína dorazil i odvěký partner Totalu, značka Peugeot, a spolu s ní i tři posádky s elektrickými vozy Peugeot e-208, které reprezentují jak Peugeot, tak i TotalEnergies v národním šampionátu Česká Trophy v ecorally. Model Peugeot e-208, který je nejprodávanějším malým elektromobilem v Evropě, lze na dobíječce TotalEnergies o maximálním výkonu 22 kW dobít z 5 na 100 % přibližně za tři hodiny.  V roli generálního partnera v ecorally pomáhá TotalEnergies také rozšiřovat povědomí veřejnosti o elektrickém pohonu, elektromobilech a dobíjecí infrastruktuře. Společně se oba partneři i jejich posádky představí na Eco Rally Praha 10. a 11. listopadu 2023.

 

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru