Značka CUPRA představila elektromobil Tavascan

Na akci Exponential Impulse v Berlíně, která se uskutečnila před závodním víkendem Formule E,  značka CUPRA předvedla ve světové premiéře své první zcela elektrické SUV kupé, model Tavascan. Vůz bude uveden na trh v roce 2024.

cq5dam.thumbnail.750.420

CUPRA od svého uvedení prodala více než 300 000 vozů a je nejrychleji rostoucí značkou v Evropě. S více než 46 500 vozy dosáhla značka  rekordního prodeje i v prvním čtvrtletí 2023, čímž posílila ziskovost společnosti SEAT. Tavascan má ztělesňovat elektrifikovanou vizi značky a současně zůstává věrný koncepčnímu vozu z roku 2019. Tavascan je impulzem pro nový designový styl. Vnější design má atletické a sportovní proporce. Na přídi jsou rozpoznatelné charakteristické „oči“ tvořené třemi trojúhelníkovými prvky ve světlometech Matrix LED. Interiér je  charakterizován centrální páteří ve spojení s úzkými výdechy ventilační soustavy. Tavascan je vybaven technologií dynamického podvozku DCC Sport, sportovním odpružením a progresivním řízením.

Elektromobil Tavascan stojící na platformě MEB koncernu Volkswagen, bude nabízen ve dvou výkonových verzích: 210 kW (286 k) a 250 kW (340 k). Výkonnější verze disponuje pohonem všech kol se dvěma elektromotory a nabízí sportovní výkony s maximální trakcí. Z klidu dokáže Tavascan VZ dosáhnout rychlosti 50 km/h za 2,4 sekundy (zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 5,6 sekundy). Tato verze také poskytuje dostatečnou kapacitu pro dojezd cca 550 km díky sadě akumulátorů o využitelné kapacitě 77 kWh. Vůz umožňuje doplnit dostatek elektrické energie k prodloužení dojezdu o 100 km za pouhých 7 minut. A pokud poklesne stav nabití na pouhých 10 %, lze sadu akumulátorů nabít na 80 % za necelou půlhodinu při použití nabíjecí přípojky s výkonem minimálně 135 kW.

14_CUPRA_Tavascan small

Tavascan je vybaven informačním a zábavním systémem s 15“ displejem – dosud největším v modelu značky  – s nově navrženým a vyvinutým uživatelským rozhraním. Jako první model nabízí vysoce kvalitní audiosystém s 12 reproduktory vyvinutý ve spolupráci s výrobcem prémiové audio techniky Sennheiser.

cq5dam.thumbnail.750.420 (1)

Model byl navržen a vyvinut v Barceloně, bude vyráběn v Číně, v továrně An-chuej koncernu Volkswagen, která je nejmodernějším inovačním centrem pro elektromobilitu. Tavascan bude uveden na trh v roce 2024 s prodejním cílem více než 70 000 vozů ročně



Facebook

Nejčtenější

Nahoru