Mitsubishi ASX nové generace přichází na český trh

ASX nové generace se u prodejců v ČR a SR objeví v průběhu dubna 2023; na podzim se k němu připojí nový Colt. Nové ASX („Active Sports X-over“), posazené doprostřed klíčového segmentu malých SUV, bylo vyvinuto speciálně pro evropský trh a svým vzhledem navazuje na předchozí generaci modelu ASX, pro nějž se v Evropě rozhodlo bezmála 380 000 zákazníků.

New Generation ASX_ 7

ASX nové generace je postaveno na podvozkové platformě CMF-B automobilové Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, a využívá tak synergické výhody Aliance, které zahrnují i širší nabídku pohonů včetně plug-in hybridu (PHEV), full-hybridu (HEV) a mild-hybridu, pokročilé bezpečnostní systémy a funkce infotainmentu a digitalizace. ASX se bude vyrábět v závodě automobilky Renault ve španělském městě Valladolid.

Provedení ‚dynamického štítu‘ v čelní partii ASX  se třemi diamanty poukazuje na robustní a dynamický charakter tohoto vozu. Designový motiv se promítá i do interiéru, kde jsou začleněny digitální technologie. ASX přichází s podporou technologií Apple CarPlay a Android Auto, jakož i centrální jednotkou SDA (Smartphone-link Display Audio), a to buď se 7″ displejem ve formátu na šířku, nebo 9,3″ displejem orientovaným na výšku. V nejvyšší výbavě je pak standardem digitální přístrojový štít a systém ozvučení BOSE Premium Audio.

K vysoké bezpečnosti ASX přispívá bohatá výbava pokročilých bezpečnostních systémů, která zahrnuje systém zmírňování následků čelní kolize s ochranou chodců, varování při opuštění jízdního pruhu, asistenta pro udržení jízdy v jízdním pruhu, rozpoznávání dopravních značek, adaptivní tempomat, parkovací senzory a parkovací kameru. Systém MI-PILOT sám ovládá zrychlování, brzdění a řízení, čímž usnadňuje jízdu na dlouhých dálničních trasách nebo v dopravních kolonách s častým zastavováním a rozjížděním.

23MY_ASX_PHEV_Instyle_PR-image_interior_LR

Základem je benzínový tříválec 1,0 litru s přeplňováním (1,0 l MPI-T), nabízený v kombinaci se šestistupňovou manuální převodovkou. Uvedená jednotka poskytuje maximum výkonu 67 kW a točivého momentu 160 Nm; zrychlení z 0 na 100 km/h za 14 sekund. Podle testovacího cyklu WLTP činí spotřeba 5,7 l/100 km při emisích CO2 pouze 130g/km.

Pro vyšší výkon je v nabídce přeplňovaná zážehová jednotka 1,3 litru DI-T s přímým vstřikováním paliva a mild-hybridním systémem. Technologie zahrnuje startér/generátor energie s řemenovým pohonem a 12V lithium-iontovou baterii pro rekuperaci energie při zpomalování a brzdění, jakož i elektrický „posilovač“ točivého momentu ke spalovacímu motoru. Zákazníci mohou volit mezi šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovým dvouspojkovým automatem (7DCT). Maximální výkon motoru činí 103 kW s manuální převodovkou a 116 kW v případě dvouspojkového automatu; maximální točivý moment je 260 Nm, resp. 270 Nm. V provedení s manuálním řazením vůz akceleruje na 100 km/h za 10,3 sekundy, resp. za 8,5 sekundy s převodovkou 7DCT. Spotřeba paliva a emise CO2 pak činí 5,7 l/100 km a 130g/km, resp. 5,8 l/100 km a 132g/km.

Full-hybrid kombinuje atmosféricky plněnou benzínovou jednotku 1,6 litru se dvěma elektromotory a automatickou převodovkou podporující více režimů. Jednotka o výkonu 105 kW nabízí více než dostatečný výkon a přidává elektrickou výpomoc ke snížení spotřeby paliva i emisí CO2 – které činí jen 104 g/km. Plně hybridní vůz spotřebuje jen 4,6 l/100 km.

New Generation ASX_ 8

Vrcholem modelové nabídky bude plug-in hybridní provedení (PHEV). Systém PHEV, zahrnující benzínový atmosféricky plněný motor 1,6 litru ve spojení se dvěma elektromotory a baterií o kapacitě 10,5 kWh. Spojení spalovacího motoru a technologie elektrického pohonu přináší zcela odlišný přístup k řízení s možností přepínat zdroje hnací síly ve prospěch provozní hospodárnosti a pohodlí. Vysokokapacitní bateriový modul pro ASX nové generace od Mitsubishi Motors umožňuje ve městě absolvovat čistě na elektřinu až 62 km. A díky rychlému systému dobíjení vůz načerpá novou energii již za 3 hodiny.

Ceník začíná na 489.950 Kč za základní verzi s litrovým motorem a vrcholí na 999.950 Kč za plně vybavenou plug-in hybridní verzi.

23MY_ASX_Instyle_Detail-Digital_cluster

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru