Volkswagen ID.7 má světovou premiéru

Volkswagen představil nový model ID.7, první globální elektrický model značky pro vyšší střední třídu. Vůz má být komfortním cestovním sedanem, který nabízí kombinaci dojezdu až 700 kilometrů (WLTP) , suverénního pohonu, velkorysého interiéru a prémiových technologií. Téměř pětimetrový model se vyznačuje také zdokonaleným, zákaznicky orientovaným konceptem ovládání a vysokou kvalitou. V Evropě a Číně bude ID.7 uvedeno na trh v letošním roce, v Severní Americe v roce 2024.

ID.7 je prvním modelem na základě modulární platformy pro elektromobily MEB (Modularer E-Antriebsbaukasten) se zcela novou generací velmi hospodárného pohonu. Jeho elektromotor o výkonu 210 kW/286 k je dosud nejvýkonnějším elektromotorem v modelech Volkswagen ID. Tato výkonová varianta bude k dispozici nezávisle na zvolené velikosti akumulátorové baterie. Agregát s interním označením APP550 byl vyvinut ve spolupráci se společností Volkswagen Group Components v Kasselu, kde je také vyráběn. Nový pohon byl optimalizován především z hlediska spotřeby elektrické energie. V závislosti na velikosti sady akumulátorů bude možné podle předběžných údajů dosáhnout na jedno nabití dojezdu až 700 kilometrů podle metodiky WLTP a nabíjecích výkonů až cca 200 kW. Cestování na dlouhé vzdálenosti ocení především řidiči s vysokými počty ujetých kilometrů a fleetoví zákazníci.

Vůz má vnější délku téměř pět metrů a aerodynamicky tvarovanou karoserii. Jeho klesající oblouk střechy ve stylu kupé přispívá k dosažení vynikajícího součinitele aerodynamického odporu vzduchu cca 0,23 v závislosti na výbavě. Velkorysou nabídku prostoru v interiéru pro všech pět cestujících bylo možné vytvořit díky dlouhému rozvoru náprav ve spojení s krátkými převisy karoserie.

Volkswagen ID.7

Součástí nového konceptu jsou především následující sériově dodávané prvky: − displej informačního a zábavního systému s úhlopříčkou 38 centimetrů (15 palců) − průhledový displej s rozšířenou realitou − nové ovládání klimatizace a libovolně nastavitelná tlačítka pro oblíbené funkce integrovaná do první úrovně menu informačního a zábavního systému − dotykové posuvníky se spodním osvětlením. S novými masážními sedadly nebo elektronicky ztmavitelnou panoramatickou střechou nabízí ID.7 prvky výbavy na přání, které jsou jinak k dispozici pouze ve vyšších třídách u prémiových konkurentů. Novou panoramatickou střechu s „chytrým sklem“ lze dotykovým ovládáním elektronicky zprůhlednit nebo zneprůhlednit. Stejně jako u mnoha dalších funkcí může i ovládání střechy probíhat prostřednictvím hovorových hlasových povelů – o jejich realizaci se postará nový hlasový asistent „IDA“.

Volkswagen ID.7

Nově vyvinuta byla i na přání dodávaná přední sedadla, která poprvé ve voze značky Volkswagen nabízejí adaptivní klimatizaci sedadel Climatronic – ta podle přání uživatelů zajišťuje chlazení, vyhřívání i vysoušení. V nabídce je rovněž masážní funkce oceněná pečetí kvality AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.). Portfolio výbavy na přání završuje audiosystém Harman Kardon o výkonu 700 W, jehož 14 highendových  reproduktorů včetně centrálního reproduktoru vpředu a subwooferu v zavazadlovém prostoru zaručuje přesvědčivé zážitky z poslechu.

Asistenční systémy, jakým je „Travel Assist“ se sdílenými daty, převezmou v případě potřeby řízení vozu v příčném i podélném směru. Volkswagen vyvinul tuto asistenční funkci ve spolupráci se společností CARIAD, která se v rámci koncernu Volkswagen specializuje na software. Od rychlosti jízdy 90 km/h na vícepruhových dálnicích může systém „Travel Assist“ podporovat řidiče také asistovanou změnou jízdního pruhu. Řidič musí na celý proces dohlížet, ale asistenční funkce mu citelně usnadňuje řízení. To platí i pro parkování, které elektrický Volkswagen zvládá různými způsoby samočinně. Jedním z nich je zaparkování vozu pomocí paměťové funkce na vzdálenost až 50 metrů. Řidič přitom může sedět za volantem nebo na parkovací manévr dohlížet zvenku v aplikaci na chytrém telefonu.

Nové ID.7 je jedním z deseti nových elektrických modelů, které Volkswagen uvede na trh do roku 2026. Již v letošním roce se začne prodávat nové ID.3, ID. Buzz s dlouhým rozvorem a sedan ID.7. V roce 2026 bude uvedeno elektrické kompaktní SUV a sériová verze studie ID. 2all za méně než 25 000 eur. Nové ID.7 pro evropské a severoamerické trhy se bude vyrábět v závodě Volkswagen Emden. Varianta modelu ID.7 pro Čínu bude mít zajištěnu lokální výrobu.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru