Jaguar F-Pace – první jízdy

Zúčastnili jsme se představení a prvních krátkých jízd s prvním crossoverem od Jaguaru. Jedná se o vůz inspirovaný modelem F-TYPE s prostorným a luxusním interiérem pro 5 osob včetně velkého zavazadlového prostoru o objemu 650 litrů.

Jaguar F-Pace

Jaguar F-Pace

Co má společného rozměrný vůz na vysokém podvozku s mrštným nízkým sporťákem? Čisté a přitom dramatické linie a také chuť k dynamické jízdě.

Jaguar nejdřív světu předvedl koncept C-X17, pak následovaly obvyklé tajnosti, které doprovázejí uvedení každého nového modelu a nakonec se ukázal model F-Pace, který měří na délku 4731 mm a stojí na rozvoru 2874 mm. Rozměrově to není žádný drobeček, exteriér je ale navržen tak, aby působil štíhlým dojmem. Podílí se na tom hlavně profil, ale také úzké přední i zadní světlomety komplet v LED technologii a ve tvaru charakteristického „J“.

Konstrukce karoserie je z 80 % hliníková, takže vás nepřekvapí relativně nízká hmotnost kolem 1800 kg (dokonce se může snížit až na 1665 kg u modelu s pohonem zadních kol a dieselovým motorem o výkonu 180 koní). I díky tomu jsou parametry vozu výtečné – s benzínovým šestiválcem o výkonu 380 koní zrychlí z nuly na stovku za 5,5 sekundy. Zajímavý by byl i údaj o maximální rychlosti, ta je ale v případě F-Pace omezena na 250 km/h.

Na přední nápravě je použito zavěšení s dvojitými příčnými rameny, zadní náprava používá Integral Link, který Jaguar u svých nových modelů začal využívat teprve nedávno (jako první byl u modelu XE). Díky oddělenému a nezávislému zachycení příčných, podélných i svislých sil působících na zavěšení se vůz lépe ovládá a jízdní projev je komfortnější.

F-Pace má s výjimkou základního modelu pohon všech kol AWD, který maximálně těží ze zkušeností sesterské značky Land Rover. V zatáčkách řidič ocení technologii vektorování točivého momentu, pro extrémní podmínky je pak určen systém ASPC, který samočinně reguluje plyn a brzdy pro hladký rozjezd. Tento systém funguje při rychlosti 3,6 – 30 km/h a to jak s pohonem zadních, tak i všech kol.

Interiér je vysoce luxusní a najdete v něm výhradně kvalitní materiály. Současně ale dokáže být i praktický, protože do zavazadlového prostoru se vejde 650 – 1740 litrů nákladu, přičemž zadní sedadla můžete sklápět v poměru 40:20:40. Unikátní je řešení klíčků od vozu, které můžete v klidu ponechat v zamčeném voze a auto si odemknout pomocí náramku, který je vodotěsný a nárazuvzdorný, navíc ke svému fungování nepotřebuje baterii. Skvělé řešení pro všechny milovníky extrémních vodních (i jiných) sportů, kdy marně přemýšlíte, kde vzít kapsu, do níž si klíčky schováte.

Jaguar přichází s nabídkou několika motorizací – vznětový čtyřválec 2,0 l s výkonem 180 koní, vznětový šestiválec 3,0 l s výkonem 300 koní a zážehový šestiválec 3,0 l ve výkonových verzích 340 a 380 koní. Při uvedení na trh začíná cena na 1 173 700 Kč za F-Pace 20d, vrcholná benzínová verze je pak od 2 093 542 korun.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru