BMW Art Car představen v Miami

Ve středu 30. listopadu se v rámci dne VIP Preview letošního ročníku výstavy Art Basel v Miami uskutečnila světová premiéra uměleckého vozu BMW Art Car od Johna Baldessariho. V pořadí 19. automobil sbírky BMW Art Car Collection navrhl sám americký mistr abstraktního umění.

p90243785_lowres_renowned-american-co

Závodní automobil BMW M6 GTLM Johna Baldessariho s výkonem 585 koní bude veřejnosti přístupný až do konce výstavy Art Basel. V duchu 40leté tradice uměleckých vozů BMW Art Car se „pojízdná socha“ Johna Baldessariho předvede 28. a 29. ledna 2017 ve 24hodinovém vytrvalostním závodě Rolex 24 na okruhu Daytona.

Na devatenáctém automobilu BMW Art Car John Baldessari, legenda celé losangeleské umělecké scény, aplikoval svůj slavný umělecký rukopis. Při navrhování vozu se tento americký umělec uchýlil ke slavným uměleckým postupům a vytvořil ikonické dílo, které v sobě unikátním způsobem snoubí jeho tvůrčí postupy uplynulých 50 let. Jakožto zarputilý minimalista pracoval s červenou, žlutou, modrou a zelenou barvou a svými černobílými tečkami na BMW M6 GTLM zanechal své dobře známé barevné stopy. Baldessariho ironická hra s vícerozměrností závodního vozu jakožto uměleckého objektu je nejzřetelnější v grafickém odrazu auta v profilu vozu. A nápisem „FAST“, jakožto ústředním typografickým prvkem, umělec odvážně přenáší výkon vozu BMW Art Car navenek a vizuálně jej zpřístupňuje divákům jak na závodním okruhu, tak v muzeu.

p90243791_lowres_the-19th-bmw-art-car

John Baldessari dohlížel nad zrodem devatenáctého BMW Art Car, které vzniklo s pomocí týmu inženýrů BMW počátkem listopadu v centru BMW Body & Paint Training Center West v Oxnardu, Kalifornie.

BMW M6 GTLM si svůj debut odbylo na závodním okruhu Daytona International Speedway v lednu 2016. První test zvládlo v pohodě a dojelo na pátém místě. Devatenácté BMW Art Car si svou premiéru odbude na tom samém místě a od 28. do 29. ledna 2017 absolvuje legendární čtyřiadvacetihodinový závod 24 Hours of Daytona.

p90243788_lowres_the-19th-bmw-art-car



Facebook

Nejčtenější

Nahoru