Škoda představila kompaktní elektromobil Epiq

Škoda Auto odhalila designovou studii budoucího elektromobilu. Městský SUV crossover ponese název Škoda Epiq, finální podoba bude odhalena příští rok. Model s délkou 4,1 metru nabídne zavazadlový prostor o objemu 490 litrů a dojezd až 400 km na jedno nabití. Zaujme také cenou kolem 25 000 eur.

h3_20230306_a0_shc_cgi_ext_f34_16x9-kopie_d0b4e57c-1920x1080

Nový vůz ponese prvky nového designového jazyka značky. „Nový designový jazyk Modern Solid harmonicky kombinuje chytré funkce a praktičnost s atraktivním vzhledem a naším přístupem k udržitelnosti. Designová studie modelu Škoda Epiq ztělesňuje všechny klíčové prvky našeho nového designového jazyka,“ říká šéfdesignér Oliver Stefani.

Ke zmíněným atributům nového designového jazyka značky patří například čelní maska nazvaná Tech-Deck Face, která je novodobou interpretací tradiční masky chladiče vozů Škoda. Za lesklým černým povrchem ukrývá důležité elektrické součásti, jako třeba kameru nebo radar adaptivního tempomatu. Masku obklopují LED světlomety pro denní svícení ve tvaru T, níže jsou hlavní světlomety s Matrix LED technologií a designem inspirovaným kubismem.

20230308_a0_shc_cgi_ext_r34_16x9_3f3c3448-1920x1080

Karoserie dlouhá 4,1 metru je lakována metalickou barvou Moon White, kterou doplňují oranžové detaily, například střešní ližiny. I jazyk Modern Solid zachovává výraznou boční tornado linii, další typický znak vozů Škoda. U designové studie budoucího elektromobilu zajišťuje tato linie výrazné vizuální oddělení spodní části karoserie od té vrchní prosklené.

Interiér bude rovněž proveden v nové podobě založené na designovém jazyku Modern Solid. Využívá opět tradiční prvky jako dvouramenný volant, 5,3palcový virtuální kokpit pod ním a třináctipalcový hlavní středový displej infotainmentu, vše je ale propojeno jednoduššími a elegantnějšími liniemi. Vysoký důraz na praktičnost tu samozřejmě zůstává. Otevřený odkládací prostor například nabízí místo k bezdrátovému nabíjení mobilního telefonu, který půjde poprvé v historii vozů Škoda použít i jako digitální klíč. Řadu praktických Simply Clever prvků pak najdeme v zavazadlovém prostoru, který nabídne objem až 490 litrů.

20240227_a0_shc_cgi_int_5000x2813_ae82e692-1920x1080

Škoda Epiq bude součástí elektrické ofenzivy značky. Už letos se představí kompaktní elektrické SUV Elroq. V příštích letech Škoda představí celkem šest nových elektromobilů.

Epické jméno pro elektromobil

Už nějakou dobu používá Škoda pro své SUV vozy a elektromobily jména, která vznikají podle jasného klíče. Názvy elektrických vozů začínají na písmeno E, u vozů SUV pak vždy končí na Q. Pro malý SUV crossover automobilka podle tohoto zadání zvolila jméno Škoda Epiq, které vychází z anglického epic, jež má pro změnu původ ve starořeckém slově epos. Tento původní výraz nese významy slovo, verš, ale také příběh a báseň. V přeneseném významu pak epic vyvolává asociace se slovy jako skvělý, mimořádný, nevšední.

Zdroj a foto: Škoda Auto



Facebook

Nejčtenější

Nahoru