Které značky ojetých aut mají nejčastěji stočený tachometr?

Pozor na stočené tachometry by měli Češi dávat především u německých aut. Vyplývá to ze studie společnosti carVertical. Nejvíce podvodů odborníci zaznamenali u vozů značky Porsche Cayenne. Které další modely jsou z hlediska stočených kilometrů rizikové a které naopak můžete koupit téměř bez obav?

Ilustrační foto

Ačkoli je trh s ojetými automobily transparentnější než dřív, podvody s tachometry nezmizely.  Zákazníci stále přicházejí kvůli nepoctivým prodejcům o miliony a zdá se, že situace se v dohledné době nijak zásadně nezmění.

Společnost carVertical, která se zabývá zpracováním automobilových dat, provedla v Česku již 4. ročník průzkumu, jehož cílem bylo zjistit, u kterých modelů dochází k podvodům se stočenými kilometry nejčastěji, a zvýšit tak informovanost kupujících. Analýza se zaměřovala na aktuální přehledy historie vozů, které si uživatelé carVertical pořídili v období od listopadu 2022 do listopadu 2023.

Nejvíce podvodů s počtem najetých kilometrů v Česku bylo zaznamenáno u vozů Porsche Cayenne – 15,07 % všech modelů prověřených na carVertical mělo stočený tachometr. Jde o významná čísla, která naznačují, že až 1 ze 7 vozů Cayenne v ČR může mít stočené kilometry. V těsném závěsu za ním se umístilo BMW řady 6 (11,72 %), Mercedes-Benz třídy CLS (9,49 %), Peugeot 206 (9,09 %) a Audi TT (9,03 %).

Hned sedm z dvacítky nejčastěji stáčených modelů v Česku bylo vyrobeno automobilkou Audi. Vozy této značky jsou mezi podvodníky oblíbené – na trhu je totiž velká poptávka po ojetých vozidlech vyšší třídy v dobrém stavu.

Změnit stav najetých kilometrů je často mnohem snazší u novějších vozidel. Vzhledem k tomu, že jsou v nich všechny komponenty propojeny, stačí podvodníkům jen správná technika, aby upravili stav tachometru a uměle tak navýšili hodnotu vozu. Odborníci varují, že bez prohlídky historie auta může být obtížné stočené kilometry odhalit.

Z dvacítky nejčastěji stáčených aut v Česku bylo 15 prémiové třídy, což znamená, že u vozů ekonomické třídy nedochází ke stáčení kilometrů tak často. Manipulace s tachometrem u prémiových modelů značek, jako jsou Audi, Volvo, Porsche, Land Rover nebo Mercedes-Benz, umožňuje nepoctivcům vydělat více peněz.

Nejméně rizika hrozí u Audi A4 a Opelu Astra. Audi A4 je s podílem 5,48 % nejméně rizikovým vozem na seznamu. Opel Astra (5,6 %), Mercedes-Benz třídy ML (5,86 %), Audi Q7 (6,13 %) a Land Rover Range Rover (6,42 %) patří rovněž mezi auta s nízkým počtem stočených kilometrů.

Při výběru ojetého vozidla je velmi důležité zkontrolovat historii najetých kilometrů a záznamy o poškození. Doporučuje se také auto otestovat při zkušební jízdě a kvůli prohlídce navštívit seriózního prodejce. V opačném případě se kupující vystavují riziku finanční ztráty a mohou dokonce ohrozit svou bezpečnost.

Žebříček 20 nejčastěji stáčených modelů v Česku:

  1. Porsche Cayenne                              15,07%
  2. BMW 6 Series                                    11,72%
  3. Mercedes Benz CLS – Class            9,49%
  4. Peugeot 206                                      9,09%
  5. Audi TT                                              9,03%
  6. Jeep Grande Cherokee                     8,96%
  7. Audi A7                                              8,67%
  8. Fiat 500                                              8,48%
  9. Audi A5                                              8,36%
  10. Fiat Freemont                                    8,28%
  11. Audi A8                                              8,23%
  12. Audi A3                                              7,78%
  13. Mercedes – Benz S-Class                 7,43%
  14. Volvo V70                                          7,25%
  15. Seat Ibiza                                           6,71%
  16. Land Rover Range Rover                  6,42%
  17. Audi Q7                                              6,13%
  18. Mercedes – Benz ML-Class               5,86%
  19. Opel Astra                                          5,60%
  20. Audi A4                                              5,48%

Foto: carVertical



Facebook

Nejčtenější

Nahoru