Jak poznáte, jestli inzerovaný vůz nejezdil jako taxi?

Inzertní weby jsou plné aut, která kdysi sloužila jako taxíky. Kupující se jim obvykle vyhýbají, protože se obávají zvýšeného opotřebení způsobeného častým popojížděním. Je však koupě vozu, které dříve sloužilo jako taxi, opravdu tak špatný nápad? A jak poznáte auto, které sloužilo jako taxík?

markus-spiske-Eux9o_XFEEg-unsplash

Společnost carVertical, která se zabývá historií vozidel, se s vámi podělí o seznam modelů vozů, které taxislužby upřednostňují, a o tipy, jak na trhu s ojetými vozy rozpoznat auta, která mohli sloužit jako vozy taxislužby. Proč je lepší vyhnout se vozům, které sloužily jako taxi?

Taxíky mohou mít na tachometru stovky tisíc kilometrů, což znamená, že mnoho základních dílů už může být opotřebovaných. I když byl vůz dobře udržovaný, vysoký počet najetých kilometrů je při hledání ojetého vozidla stále velkým problémem. Taxíky absolvují většinu svých jízd ve městě, což nadměrně zatěžuje různé části vozu, zejména motor, brzdy a převodovku. Vozidlo s podobným počtem kilometrů, které jezdí převážně po dálnici, bude v mnohem lepším stavu.

Interiér ojetých vozů taxi může být také opotřebovaný, zejména zadní sedadla. Zatímco většina lidí se snaží svá vozidla šetřit, cestující v taxi často nastupují se zasněženými botami nebo mokrými bundami, což se na interiéru vozu dlouhodobě projeví. Vozový park taxislužby se obvykle skládá ze spolehlivých vozidel s dobrou pověstí, která mohou ujet mnoho kilometrů. Vzhledem ke všem výše uvedeným skutečnostem je však dobré se těmto vozům na trhu s ojetými vozy vyhnout.

Jak rozpoznat vůz, který byl používán jako taxi?

Kontrola historie vozidla je jednoduchý způsob, jak zjistit, zda bylo vozidlo používáno jako taxi. Takové informace lze jinak těžko odhalit, protože nepoctiví prodejci často zatajují nepříznivé skutečnosti o vozidle. Vozy taxislužby mohou mít vyšší počet najetých kilometrů – díky čemuž se stávají častou obětí podvodů s najetými kilometry. Mohou být také výrazněji opotřebované a obvykle budou stát méně peněz.

Nejoblíbenějšími značkami vozů taxi na trhu ojetých vozidel jsou Mercedes-Benz (29 % všech vozů) Volkswagen (14,4 %), Škoda (12,3 %), Volvo (10,9 %) a BMW (5,8 %). Vzhledem k tomu, že si kupující těchto výrobců velmi cení, využívají podvodníci často této poptávky k dosažení zisku.

Nejčastěji se jako taxíky používají německé vozy. Na prvním místě je Mercedes-Benz třídy E (17,9 %), následuje Škoda Superb (7,7 %), Volkswagen Passat (6,1 %), BMW řady 5 (5 %) a Volvo V70 (4,7 %).

Barva vozu může také prozradit jeho minulost – mnoho měst používá stejnou barvu pro všechny své taxíky, aby je bylo možné na ulici snadno rozpoznat. Některé modely, jako například třída E, byly vyrobeny pro účely taxislužby, a dokonce dostaly speciální barvu karoserie. Při koupi ojetého vozu se vyplatí důkladně zkontrolovat jeho karoserii, protože v místech, kde bývaly nálepky či polepy, to může být stále patrné. Vzhledem k tomu, že polepy zakrývají velké plochy vozidla před sluncem, mohou být tyto plochy světlejší a dobře viditelné, což naznačuje, že vůz byl v minulosti používán jako taxi.

Nejoblíbenější značky vozů pro taxi:

1) Mercedes Benz – 28,99%

2) Volkswagen – 14,41%

3) Škoda – 12,32%

4) Volvo – 10,87%

5) BMW – 5,81%

Nejoblíbenější modely taxi vozů: 

1) Mercedes-Benz E-Class – 17,9%

2) Škoda Superb – 7,7%

3) Volkswagen Passat – 6,1%

4) BMW 5-series – 5%

5) Volvo V70 – 4,7%

6) Škoda Octavia – 4,1%

7) Mercedes-Benz V-Class – 3,5%

8) Mercedes-Benz C-Class – 2,8%

9) Audi A6 – 2,1%

10) Volvo V90 – 2,1%



Facebook

Nejčtenější

Nahoru