Máme pár tipů, jak připravit auto na jaro

Jarní úklid se netýká jen vašeho domova, ale i auta.  Právě teď je důležité prověřit, v jakém stavu se váš vůz po několika měsících nepříznivého počasí nachází a připravit ho na další cesty. Abychom vám tento úkol usnadnili, přinášíme tipy od expertů na automobilový průmysl ze společnosti carVertical, které vám pomohou nachystat vaše auto na jaro a udržet ho ve špičkové kondici.

Ilustrační foto 2

Důkladně své auto umyjte

Sůl, špína a jiné nečistoty mohou vést ke vzniku koroze, která může postihnout brzdové destičky, odpružení, podběhy kol, výfukový systém a další součástky auta. Přestože se doporučuje mýt auto pravidelně, mnoho řidičů čeká, až skončí zima, což vytváří ideální podmínky pro vznik koroze.

Aby se vaše auto opět lesklo, zavezte jej do bezkontaktní myčky nebo použijte houbu z mikrovlákna. Důležité je také čištění podvozku, protože právě na něm koroze působí škody, které nevidíte. Vyčistit ho vlastními silami však bývá obtížné, proto budete možná muset vyhledat specializovanou myčku nebo vozidlo nechat zvednout.

Bojujte proti korozi

Pokud už se na vašem autě rez vyskytuje, měli byste to okamžitě řešit, protože koroze má tendenci se šířit, a pokud se jí nebudete věnovat, může vaše auto ještě více poškodit. Z tohoto důvodu je nejlepší svěřit své vozidlo do rukou odborníka.

Škody způsobené korozí sice můžete opravit sami, ale jedná se o zdlouhavý proces, který vyžaduje specifické nářadí a preciznost. Nejprve je potřeba poškozený lak odloupnout a odstranit. Poté se povrch očistí minerálním lihem a pomocí štětce se aplikuje přípravek proti korozi. Jakmile je proces u konce, nanese se plnič karoserie a později i základní nátěr. Po zaschnutí se místo obrousí mokrým brusným papírem, povrch se očistí a poškozené části se znovu natřou.

Riziko vzniku koroze snížíte, pokud budete své auto mýt alespoň jednou za dva týdny a budete ho parkovat ve vytápěné garáži. Kromě toho můžete použít podkladový nátěr, který vytvoří ochrannou vrstvu, jež dokáže odolat korozi.

Pravidelně uklízejte interiér svého auta

Když řidič v zimě nastupuje do auta v promočeném kabátě a zasněžených botách, postupně se v autě začne hromadit vlhkost. To časem vede ke tvorbě plísní a mikrobů. Postiženy mohou být i autosedačky, jejichž tkanina se začne znehodnocovat. Nemluvě o nepříjemném zápachu uvnitř vozu, kterého se při dlouhém odkládání úklidu můžete později jen těžko zbavovat.

Důkladně své auto vyluxujte, abyste odstranili veškerý štěrk a další nečistoty. Speciální péči věnujte sedadlům a nezapomeňte vysát prostory mezi sedáky a opěradly. Panely, volant a palubní desku můžete vyčistit speciálním čisticím prostředkem na interiér auta. Pomocí malého kartáčku odstraňte prach z tlačítek, knoflíků a štěrbin. Pokud má vaše auto kožená sedadla, můžete použít také přípravek, který ochrání kůži před popraskáním.

Vyměňte stěrače

I když je normální, že se stěrače časem opotřebovávají, extrémní teploty tento proces můžou urychlit. Gumové stěrače mohou začít praskat a třepit se, což může způsobit šmouhy a špatnou viditelnost.

Odborníci doporučují pořídit nové stěrače každých 6 až 12 měsíců. Většina aut nevyžaduje k výměně stěračů speciální nářadí a celý proces nezabere více než několik minut.

Zkontrolujte pneumatiky

Nezáleží na tom, zda na autě máte celoroční pneumatiky, nebo různé sady pro zimní a letní období, v každém případě je důležité zhodnotit jejich stav. Zkontrolujte běhouny a bočnice pneumatik a podívejte se na případné poškození nebo opotřebení.

Podle odhadů by se pneumatiky měly měnit každé 3 až 5 let. Míra opotřebení však závisí na mnoha faktorech včetně stavu vozovky, jízdních návycích a údržbě. Pneumatiky také stárnou, proto byste neměli používat ty 10 let nebo více staré, přestože vzorek může být stále dostatečný.

Zdroj a foto: carVertical

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru