Opel naznačil budoucnost značky konceptem Experimental

Opel svým konceptem Opel Experimental jasně naznačuje svoji cestu do budoucnosti. Ultramoderní design exteriéru  je  avízem, kam a jak se bude značka Opel ubírat v nadcházejících letech. Nejvýraznějšími momenty konceptu jsou špičková aerodynamika, prostorný a vzdušný interiér s odlehčenými sedadly a head-up displej nové generace. Bateriový crossover oslaví svou světovou premiéru na letošním veletrhu IAA Mobility v Mnichově 5. až 10. září 2023.

Opel_522530

Hned na první pohled koncept zaujme absencí chromovaných dílů. Namísto toho další prvky vnějšího osvětlení a výrazné kontrastní grafika dodávají originální osobitost a sofistikovanost. Nový bateriový crossover, který je postavený na nejmodernější platformě Stellantis BEV, dostal pohon všech kol. V zájmu aerodynamické efektivity zmizela i tradiční zpětná zrcátka, namísto toho jsou do C-sloupků dokonale integrovány kamery se zorným úhlem 180°.

Přídi konceptu dominuje prosvětlené logo „Blitz“ značky Opel, které je posazeno přesně v duchu designové filozofie Opel Compass. Logo je lemováno táhlými svítícími horizontálními „křídly“ a v podobném duchu je vyvedená i záď vozu s originálně řešeným brzdovým světlem. Do čelní masky, která rozvíjí koncepci Opel Vizor, jsou integrovány špičkové technologie: Senzory, lidar, radar a kamery.

Splývavá silueta konceptu je efektivní nejenom na pohled. Pohyblivé spojlery vpředu i vzadu zvyšují aerodynamickou účinnost, stejně jako zadní difuzor. V závislosti na aktuální jízdní situaci se spojlery vysouvají nebo zasouvají. Koncept dostal také speciální pneumatiky z recyklované pryže vyvinuté ve spolupráci s firmou Goodyear, kterou jsou obuty na efektní třísegmentová kola značky Ronal.

Opel_522531

Zatímco svými vnějšími rozměry se Opel Experimental řadí do kompaktního C-segmentu, interiér nabízí prostor vozů o třídu vyššího D-segmentu – to je výsledek „prostorového detoxu“. Volant lze snadno sklopit, pokud není potřeba. Umožňuje to systém „steer-by-wire“ (řízení po drátech), který nepotřebuje tradiční mechanické součásti a tím snižuje hmotnost vozu. Lehká všestranně nastavitelná sedadla kombinují subtilní ale velmi pevnou konstrukci s 3D potahovými materiály.

Koncept Opel Experimental ztělesňuje tři hlavní pilíře značky Opel: Detox, moderní německý charakter a respekt k životnému prostředí. Vyjadřuje také emocionální přístup značky k udržitelné mobilitě. V interiéru jsou využity nejmodernější elektrochromické materiály, které přispívají k pohodě v prostoru cestujících. Kromě toho reaktivní materiály zlepšují i funkčnost – pokud například do slepého úhlu vjede jiný vůz, zobrazí se varování ve výplních příslušných dveří a také na head-up displeji. Tím se zvýší bezpečnost cestujících i ostatních účastníků silničního provozu.

Opel Experimental je pokračovatelem dlouhé tradice koncepčních vozů připravených německou automobilkou z Rüsselsheimu, která tuto tradicí zahájila už v roce 1965, kdy Opel jako vůbec první evropská značka představil legendární designovou studii Experimental GT.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru