120 let Škoda Motorsportu – křest nové knihy

V prostorách autosalonu Škoda v Nupakách u Prahy se uskutečnila prezentace nové knihy Škoda Motorsport – 120 let na závodních tratích. Zúčastnili se jí představitelé společnosti Škoda Auto i bývalí vynikající závodníci mladoboleslavské značky. Vystaveny byly rovněž závodní speciály Škoda Sport, Škoda 200 RS a Škoda Fabia Rally2 Evo.

foto 4

Petr Dufek představil svou publikaci, která je věnovaná výročí 120 let sportovních aktivit naší automobilky. Na samotném počátku stála účast motocyklisty Narcise Podsedníčka v dálkové jízdě z Paříže do Berlína, do níž nastoupil 27. června 1901. Další důležité mezníky představovaly prvenství Václava Vondřicha v klání Coupe Internationale ve francouzském Dourdanu v roce 1905, pozoruhodné výsledky modelů Škoda Popular a Rapid v předválečných ročnících Rallye Monte Carlo, start ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans 1950, triumf v mistrovství Evropy cestovních automobilů 1981 a samozřejmě i tituly světových šampionů v automobilových soutěžích z let nedávno minulých.

V průběhu akce vyzpovídal moderátor legendární postavy závodění s okřídleným šípem: Oldřicha Horsáka, Miloslava Zapadla a Ladislava Křečka. Znova tak ožila doba padesátých až osmdesátých let minulého století, kdy si škodovky vydobyly slávu v ikonických podnicích Tour d´Europe, Alpská Jízda, Rallye Monte Carlo, Rallye Akropolis a mnoha dalších. Všichni tři svorně uvedli, že za jejich úspěchy vždy stály vysoká technická úroveň vozů i perfektní práce celého závodního oddělení.

foto 5

Knihu Škoda Motorsport – 120 let na závodních tratích nyní očekává oficiální křest v rámci 48. ročníku Rally Bohemia. Zájemcům je však na pultech knihkupectví k dispozici již nyní.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru