Mini Cooper S – svižně do digitálního světa – první jízda

Projeli jsme modernizované Mini Cooper S – dokonale propojené, vždy online, automaticky integrované a připravené na typické potěšení z jízdy. To má být městská prémiová mobilita v digitálním věku. Vedle puristického designu a nových prvků výbavy je vrcholem nových provedení vylepšený ovládací systém s dalšími digitálními službami. 

P90421218_lowRes_set-of-local-picture (9)

8,8“ dotykový displej s technologií Black Panel je nyní součástí standardní výbavy. Ovládací prvky audiosystému a dotyková tlačítka oblíbených položek jsou integrována do leskle černého povrchu. Barevné osvětlení LED dekorativního prstence obklopujícího centrální přístroj může mimo jiné odpovídat nastavení klimatizace -pokud je nastavena vyšší vnitřní teplota, prstenec se v pravé části rozzáří červeně, sníží-li se, přejde zpět v levé části do modré.

Pokrok v oblasti digitalizace symbolizuje multifunkční přístrojový panel umístěný za volantem na sloupku řízení. 5,0“ barevný displej zobrazuje všechny důležité jízdní informace. Volba menu na dotykovém displeji centrálního přístroje je intuitivní. Poprvé jsou k dispozici živé widgety, které lze zvolit pohybem prstu. Požadovaná funkce se poté zvětší uprostřed displeje. Ovládání je sladěno s ovládáním známým z chytrých telefonů. Obsah živých widgetů a pořadí, ve kterém jsou uspořádány, lze individuálně konfigurovat. Standardní konfigurace zobrazuje jeden widget pro Média, Komunikaci, Navigaci, Nastavení vozidla, Aplikace Mini Connected a Zprávy. V závislosti na funkci se aktuální stav, například zobrazovaná trasa nebo poslední zvolený audio program, vždy zobrazí v odpovídající grafice.

P90421246_lowRes_set-of-local-picture

Jednou z nejdůležitějších inovací je integrace hlasového asistenta Amazon Alexa. Lze ho nyní plně využít ať už při výběru hudebních skladeb, vytváření nákupního seznamu nebo ovládání funkcí chytré domácnosti. K tomu je zapotřebí pouze propojení mezi osobním účtem Amazon Alexa a Mini aplikací. Ve své nejnovější verzi nabízí aplikace širokou škálu možností, jak ještě více kombinovat zábavu z řízení a digitálně navržené oblasti každodenního života. Funguje jako univerzální rozhraní. To například znamená, že na displeji chytrého telefonu lze zobrazovat informace o stavu vozidla a pomocí něj je možné aktivovat služby vzdálené obsluhy Remote Services, jako například zamykání a odemykání dveří.

P90421227_lowRes_set-of-local-picture

A jak se nám jezdilo? 5dvéřový vůz byl vybaven dvoulitrovým motorem o výkonu 131 kW (178 koní) s automatem a maximálkou omezenou na 235 km. Při jednodenním testu po dálnici a okreskách západně od Prahy jsme dosáhli průměrné spotřeby 7,9 litru/100 km, reakce motoru byly hezky svižné, na vůz o suché hmotnosti 1 355 kg bohatě stačí. Cena za 5dvéřovou verzi začíná na 527 800 korunách.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru