Mercedes-Benz EQA – Elektrický atlet v úspěšném formátu GLA

EQA je dalším vstupem do světa elektromobilů Mercedes-EQ. Jako blízký příbuzný modelu GLA přebírá všechny vlastnosti tohoto vozidla a kombinuje je s hospodárným elektrickým pohonem.

Mercedes-EQ, EQA, H 243, 2021

EQA vstupuje na trh ve verzi EQA 250 (kombinovaná spotřeba elektrické energie: 15,7 kWh/100 km; kombinované emise CO2: 0 g/km) s nejvyšším výkonem 140 kW a dojezdem podle metodiky EU 486 kilometrů. Další varianty budou následovat. Na jedné straně půjde o ještě atletičtější varianty s elektrickým pohonem všech kol eATS a výkony za hranicí 200 kW. Na druhé straně se připravuje i verze s dojezdem více než 500 kilometrů (WLTP). Mercedes-EQ spatřuje klíč k dlouhým dojezdům nikoli ve stále větších sadách akumulátorů, nýbrž v důsledném zvyšování hospodárnosti všech komponentů vozidla.

V současnosti mohou zákazníci prostřednictvím služby Mercedes me Charge využívat největší nabíjecí síť na světě, která disponuje v 31 zemích více než 450 000 přípojkami pro nabíjení střídavým nebo stejnosměrným proudem. Mercedes me Charge poskytuje zákazníkům přístup k nabíjecím stojanům různých poskytovatelů, a to i v zahraničí. Na základě pouhé jedné registrace navíc profitují také z integrované funkce placení s jednoduchým vyúčtováním.

Nízký aerodynamický odpor vzduchu znamená vysokou hospodárnost, která je především u elektromobilů zásadní. EQA je prvním modelem značky Mercedes-EQ, u něhož probíhal vývoj aerodynamiky kompletně v digitálním prostředí. Následná měření v aerodynamickém tunelu potvrdila vysokou kvalitu numerických simulací hodnotou součinitele aerodynamického odporu vzduchu cx = 0,28. Mezi nejdůležitější aerodynamická opatření patří zcela uzavřený systém regulace přívodu chladicího vzduchu v horní části masky chladiče, aerodynamicky optimalizované nárazníky vpředu i vzadu, maximálně hladká, téměř kompletně uzavřená spodní část vozu a speciálně optimalizovaná aerodynamická kola včetně přizpůsobených spoilerů před nimi vpředu i vzadu.

Hospodárnost byla středem pozornosti také při konstruování chladicí soustavy. Odpadní teplo produkované elektrickým pohonem může být díky standardnímu tepelnému čerpadlu využíváno k vyhřívání interiéru. Tím se enormně snižuje spotřeba elektrické energie z akumulátorů, a prodlužuje se tak dojezd. Před odjezdem může být interiér modelu EQA klimatizován. Tato funkce se ovládá přímo prostřednictvím informačního a zábavního systému MBUX nebo aplikace Mercedes me App.

Standardní výbava zahrnuje aktivního asistenta pro jízdu v jízdním pruhu a aktivního brzdového asistenta. Druhý uvedený systém má za úkol zabránit kolizi nebo zmírnit její intenzitu autonomním brzděním v kritických dopravních situacích. Systém dokáže brzdit z rychlostí, typických pro městský provoz, i před stojícími vozidly a přecházejícími chodci. Mezi rozšířené funkce paketu asistenčních systémů patří například funkce pro odbočování, funkce pro záchrannou uličku, upozorňování na přibližující se cyklisty nebo vozidla při vystupování a upozorňování na rozpoznané osoby na přechodu pro chodce. Mimořádně klidnou jízdu podporuje ECO Assistent při používání systému DISTRONIC.

Karoserie vychází ze skeletu karoserie modelu GLA a byla přizpůsobena požadavkům elektromobilu. Sada akumulátorů je umístěna ve speciálně vyvinutém rámu z výtlačně lisovaných profilů s nosnou funkcí. Přední část sady akumulátorů je vybavena tzv. ochranným štítem, který dokáže ochránit zásobník energie před proniknutím cizích těles, a zabránit tak i následným škodám.

EQA má pro řadu modelů Mercedes-EQ typický design přídě, jemuž dominuje maska chladiče ve stylu černého panelu s centrální hvězdou. Dalším výrazným stylistickým prvkem je pás světel vpředu a vzadu. Světla pro denní svícení v obou světlometech s diodami LED pro všechny osvětlovací funkce vzájemně propojuje horizontální světlovod, který zajišťuje snadnou rozpoznatelnost vozu ve dne i v noci.

Standardní výbava zahrnuje mimo jiné vysokovýkonné světlomety LED s asistentem adaptivních dálkových světel, zadní výklopné víko EASY-PACK s elektrickým ovládáním pro otevírání a zavírání, 18palcová kola z lehké slitiny, dekorační osvětlení s výběrem 64 barev, dvojitý držák pro nápoje, komfortní sedadla s bederní opěrkou nastavitelnou ve čtyřech směrech, zadní kameru pro lepší výhled a komfort při manévrování nebo kůží obšitý sportovní multifunkční volant. Standardně se dodává také informační a zábavní systém MBUX (Mercedes-Benz User Experience) s intuitivním ovládáním a navigační systém s elektrickou inteligencí. Zákazníci si mohou nový model individualizovat dvěma výbavovými liniemi Electric Art a AMG Line, jakož i paketem Night.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru