KIA XCeed – sportovní crossover se představuje – první jízda

Na český trh přichází nový crossover KIA XCeed a my jsme měli možnost se s ním projet v okolí francouzského města Marseille. Zákazníci si můžou vybírat ze 4 motorizací, 2 převodovek, 12 barev karoserie a 3 úrovní výbavy včetně limitované edice 75 zvýhodněných vozů, které se nabízejí při příležitosti oslav 75. výročí vzniku automobilky.

KIA XCeed je čtvrtou karosářskou variantou modelové řady Ceed. XCeed s modelem Ceed hatchback sdílí pouze přední dveře řidiče a spolujezdce. Svým robustnějším vzhledem, prostorností, zvýšenou světlou výškou a zvýšenou polohou za volantem dává XCeed jasně najevo svoji příslušnost do kategorie crossoverů (CUV). Jako první vůz KIA nabízí hydraulické dorazy propružení, díky kterým zaručuje pohodlnou jízdu i na nerovném povrchu. Má o 31 litrů objemnější zavazadelník a také lepší výhled na vozovku než klasický Ceed hatchback, ale zároveň si zachovává jeho ovladatelnost a odezvu řízení.

„XCeed svým designem a vlastnostmi míří především na zákazníky, kteří mají rádi styl a nové technologie a zakládají si na své image. Předpokládáme, že půjde hlavně o muže ve věku 35-50 let s vyššími příjmy,“ říká Kateřina Vaňková Jouglíčková, PR Manager společnosti s tím, že XCeed by měl v budoucnu tvořit přibližně desetinu prodejů rodiny Ceed. Další desetinu by měl tvořit fastback ProCeed, necelou polovinu provedení kombi a více než třetinu potom klasický hatchback.

Základní výbava Comfort je s motorem 1,0 T-GDI GPF 88 kW (120 k) dostupná za 484 980 Kč. Za tuto cenu zákazníci získají například Full LED přední a LED zadní světlomety, 16‘‘ litá kola, kožený volant, tempomat s omezovačem rychlosti, elektricky ovládaná přední i zadní okna, obložení interiéru z měkčených plastů, výplně dveří z umělé kůže, rezervní kolo pod podlahou kufru či dvojitou podlahu zavazadelníku. K dispozici mají také 8 airbagů, předpínače bezpečnostních pásů, aktivní systém pro jízdu v pruzích (LKA), systém sledování únavy řidiče (DAW) nebo pokročilý systém autonomního nouzového brzdění s detekcí chodců (FCA).

Ve vyšší výbavě Exclusive, která je s motorem 1,4 T-GDI GPF 103 kW (140 k) dostupná od 584 980 Kč, jsou navíc k dispozici 18‘‘ litá kola, dvouzónová automatická klimatizace či plovoucí středový 10,25‘‘ panel s integrovanou GPS navigací a podporou technologií Apple CarPlay a Android Auto. Díky funkci rozdělené obrazovky může posádka upravit režim displeje tak, aby zobrazoval současně až tři různé aplikace. Řidič tak může sledovat pokyny navigace, zatímco spolujezdec si zároveň vybírá například svoji oblíbenou skladbu. K dispozici je také bezdrátová nabíječka mobilních telefonů, zadní parkovací senzory a zadní parkovací kamera nebo vyhřívaná přední sedadla s volantem. Sedadla navíc nabídnou kombinaci látky a kůže.

Kromě přeplňovaných benzinových motorů o výkonu 120 a 140 koní bude XCeed k dispozici také s výkonným motorem 1,6 T-GDI GPF o výkonu 204 koní a také se vznětovým částečně hybridním agregátem 1,6 CRDi SCR MHEV o výkonu 115 a 136 koní. Nabídka alternativních pohonů pro model XCeed bude v roce 2020 rozšířena o plug-in hybridní variantu.

Poprvé je k dispozici také digitální přístrojový štít Supervision 12,3‘‘ s vysokým rozlišením. Ten nahrazuje tradiční rychloměr a otáčkoměr. Na multifunkčním displeji se mezi digitálním rychloměrem a otáčkoměrem zobrazují pokyny navigace k odbočování, informace audio systému, telefonní hovory a kontakty, stejně tak jako celá řada dalších informací.

Více informací se dozvíte v rozsáhlé reportáži z uvedení vozu na trh v časopisu AutoforDrive.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru