Kia Sportage oslaví 30. výročí speciální edicí

Nejoblíbenější kompaktní SUV značky Kia dosáhlo významného milníku. Vůz s více než 7 miliony doposud prodanými exempláři po celém světě je od roku 2015 dokonce její nejprodávanější. Od své premiéry v roce 1993 se nyní Sportage může pyšnit bohatou tradicí 30 let napříč pěti generacemi.

Kia-sportage-EDICE 30-heritage

Provedení EDICE 30 se v Evropě objeví koncem letošního září a postupně bude uvedeno na všech trzích. Přináší celou řadu vylepšení. K luxusnějšímu vzhledu přispívají exkluzivní detaily tohoto provedení, jako např. leskle černé lemování vnějších zpětných zrcátek a spoileru nebo nové ozdobné obklady s tmavě chromovou úpravou vpředu, vzadu a na bocích vozidla. Atraktivitu vozu při pohledu zvenčí dále zvyšují výrazně tónovaná skla, sportovní 19″ litá kola v leskle černém provedení nebo tmavě chromové ochranné kryty nárazníků. A v neposlední řadě se EDICE 30 bude chlubit novým odstínem karoserie šedá Wolf.

 V interiéru posádku čeká čalounění sedadel semiší a syntetickou kůží. Dále je standardem elektrické ovládání předních sedadel, funkce vyhřívání sedadel a volantu. Interiér završují dvě obrazovky o velikosti 12,3″ a funkce inteligentního klíče.

 První generace Kia Sportage se představila již v roce 1993 v podobě vozu, který byl od počátku průkopníkem. Model s odlišným pojetím než většina SUV své doby se etabloval jako kompaktní SUV spojující poměrně prostorný interiér klasických SUV s jízdní dynamikou připomínající sedany. V tomto smyslu založil nový segment trhu jako první opravdové SUV do města. Druhá generace (2004) se více zaměřila na kvalitu a bezpečnost. Moderní monokoková platforma přispěla k  úspěchu druhé generace, pro níž se rozhodl více než dvojnásobek zájemců v porovnání s předchůdcem. Třetí generace Sportage (2010), zaměřená na požitek z jízdy, kvalitu a bezpečnost, zaujala i novým designem, zejména pak uvedením ‚tygří‘ masky chladiče. Čtvrtá generace modelu (2015) navázala na designovou revoluci a zaměřila se na vyšší praktičnost, jakož i zdokonalené bezpečnostní prvky. V tomto kontextu se objevil i nejnovější pokročilý systém na podporu řízení (ADAS). Již od třetí generace se Sportage drží na pozici nejprodávanějšího modelu Kia. Pátá generace Sportage (2021) přinesla větší proporce středně velkého SUV a vylepšila bezpečnostní parametry, tentokrát díky karoserii účinně rozptylující nárazovou energii. Vůz současně vylepšil svůj vzhled prostřednictvím designové filozofie ‚Spojené protiklady‘.

 

Foto: KIA



Facebook

Nejčtenější

Nahoru