Audi e-tron a VW e-Crafter představeny na e-Salonu v Praze

Nové Audi e-tron s nulovými emisemi nabídne díky elektrickému pohonu quattro výkony na jakémkoli povrchu, ale také dlouhý dojezd a rychlé nabíjení s výkonem až 150 kW pro každodenní mobilitu včetně cestování na dlouhé vzdálenosti. Předprodej elektromobilu Audi e-tron bude zahájen na konci roku 2018 a první vozy budou u prodejců k dispozici pravděpodobně v únoru 2019.
e-tron AUDI_01

Nové Audi e-tron bylo představeno v září 2018 v San Francisku, krátce po zahájení sériové výroby v rozsáhle modernizovaném závodě Audi v Bruselu, který se může pochlubit neutrální bilancí emisí CO2. Elektricky poháněné luxusní SUV je koncipováno pro sport, rodinu a volný čas a je důkladně připraveno na každodenní provoz i překonávání dlouhých vzdáleností ve velkém stylu. Zdrojem mimořádné dynamiky jsou dva elektromotory s nejvyšším celkovým výkonem 300 kW. Audi e-tron díky tomu zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,7 sekundy – s nulovými emisemi a téměř nehlučně.

Na jedno nabití akumulátorů ujede Audi e-tron ve zkušebním cyklu WLTP více než 400 kilometrů. Velký podíl má na tom systém rekuperace, který například při rychlosti 100 km/h dokáže rekuperovat elektrickou energii silou až 300 Nm a výkonu 220kW. To odpovídá více než 70 procentům provozní energie. Jako první sériově vyráběný automobil může být Audi e-tron nabíjen výkonem až 150 kW na rychlonabíjecích stanicích se stejnosměrným proudem (DC). Za půl hodiny tak může být vůz připraven na další etapu dálkové cesty.

Audi e-tron přijde na český trh s prodlouženou zárukou 4 roky / 120 000 kilometrů, servisním balíčkem pokrývajícím 5 let s nájezdem 90 0000 kilometrů a osmiletou zárukou na baterie. Cena začíná lehce nad 2 miliony korun.

e-Crafter

Nový e-Crafter byl vyvinut pro všechny společnosti, které jsou aktivní v centrech měst, ať se jedná o doručovací, kurýrní a další logistické služby, řemeslníky, maloobchodníky, dodavatele energií nebo provozovatele kyvadlové dopravy či taxislužby. S dojezdem až 173 kilometrů podle metodiky EU (jízdního cyklu NEDC) a záměrným omezením nejvyšší rychlosti na 90 km/h uspokojí e-Crafter bez problémů veškeré reálné požadavky na lehké užitkové vozidlo pro každodenní provoz ve městě.

Tato konfigurace byla zvolena na základě analýz mobility. Před zahájením vývoje modelu e-Crafter bylo vyhodnoceno více než 210 000 provozních profilů u více než 1 500 zákazníků. Výsledkem výzkumu bylo zjištění, že většina řidičů ujede se svým lehkým užitkovým vozem každý den vzdálenost 70 až 100 kilometrů. Při koncepci modelu e-Crafter proto nebyla hlavní pozornost zaměřena na maximální, nýbrž na prakticky využitelný dojezd. A díky tomuto konceptu s kompaktnějšími akumulátory zůstává cena na úrovni konkurentů. V České republice mohou zákazníci objednávat nový e-Crafter za ceny od 1 645 409 Kč (bez DPH). Skelet karoserie nového modelu e-Crafter, stejně jako všechny verze modelu Crafter, vyrábí závod Września (Polsko). Finální montáž elektrických komponentů probíhá v hlavním závodě značky v Hannoveru.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru