Dvojitý triumf na Monte Carlu pro Škodu – Mikkelsen a Kopecký

Andreas Mikkelsen vytvořil další milník v úspěšné historii týmu Škoda Motorsport. Norská hvězda rally triumfovala hned při svém prvním startu s novým vozem spolu s navigátorem Andersem Jægerem v klasifikaci WRC 2 na 85. Rally Monte Carlo.

SP_7170

Jejich týmoví kolegové Jan Kopecký/Pavel Dresler dvojité vítězství týmu na nejstarším a nejprestižnějším podniku FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2) završili. Před 40 lety na stejném místě triumfovali Václav Blahna se spolujezdcem Lubislavem Hlávkou s vozem Škoda 130 RS ve třídě do 1 300 cm3.

Tři vozy Fabia R5 továrního týmu svým zvláštním lakováním s modrými a červenými pruhy připomněly úspěch z roku 1977. Vedle úžasného vzhledu nadchl ale tisíce fanoušků především výkon soutěžního speciálu s pohonem všech kol. Vůz byl již po celý rok 2016 nejlepším autem ve své třídě. Za extrémně obtížných podmínek – ledové pasáže se střídaly se sněhovou břečkou a čistým asfaltem na serpentinách vedoucích přes Alpy – převzal Andreas Mikkelsen již nejlepším časem na první rychlostní zkoušce ve čtvrtek vedení. Svůj náskok 27letý Nor zvyšoval nejlepšími časy a v neděli mohl po 350 kilometrech oslavovat jako jasný vítěz.

Posádka Mikkelsen/Jæger triumfovala s náskokem 3:25,4 minut na své týmové kolegy Kopeckého/Dreslera.
Velkou radost měl také Jan Kopecký: „Je geniální, že značka Škoda může jet z Rally Monte Carlo domů s dvojitým vítězstvím.“ Druhý tovární pilot Pontus Tidemand nebyl při své první „Monte“ přihlášen do klasifikace WRC 2, ale se spolujezdcem Jonasem Anderssonem na jedenáctém místě celkové klasifikace rally ukázali své kvality. Dvojice Tidemand/Andersson pojede při následující rally mistrovství světa od 9. do 12. února ve své vlasti Švédsku o body do WRC 2.

Konečný stav Rally Monte Carlo (WRC 2):
1. Mikkelsen/Jæger (N/N) Škoda Fabia R5 2:11:15,4 h
2. Kopecký/Dresler (CZ/CZ) Škoda Fabia R5 + 3:25,4 min.
3. Bouffier/Giraudet (F/F) Ford Fiesta R5 + 6:36,7 min.
4. Camilli/Veillas (F/F) Ford Fiesta R5 + 9:55,8 min.
5. Gilbert/Jamoul (F/B) Ford Fiesta R5 + 11:36,8 min.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru