Maserati Levante – byli jsme na premiéře

Dnes večer byl v Praze na slavnostním večeru představen nový model – Maserati Levante. Zcela nový model, který měl svou světovou premiéru na ženevském autosalonu 2016, umožňuje značce s trojzubcem ve znaku vstoupit do největšího luxusního segmentu světa.

Levante_01

Konstrukce nového SUV vychází z platformy sedanu, který vytvořila automobilka Maserati. Pojetí tohoto italského SUV stojí na třech hlavních pilířích: designu, exkluzivitě a výkonu.

Design Levante je výrazný a atraktivní, je jednou z ústředních předností nového vozu a do světa SUV vnáší zcela nový koncept: kombinaci prostornosti a linie kupé společně s nejlepší aerodynamikou ve svém segmentu. Součinitel Cx dosahuje hodnoty pouhých 0,31.

Levante_09

Exkluzivita spočívá v technických komponentech, jako je odpružení Air Suspension a systém Q4 AWD, které jsou již součástí standardní výbavy. Je tu možnost individuálního výběru ze dvou špičkových verzí Sport a Luxury.

Rozsáhlé využití lehkých materiálů, ideální rozložení hmotnosti 50:50 % nebo nejnižší těžiště ve své třídě. Tyto parametry zajišťují novému Levante mimořádnou živost v segmentu luxusních SUV. Hliníková rovnoběžníková náprava s pětibodovým zavěšením kol je osazena standardními pružinami Air Springs a elektronicky řízenými tlumiči Skyhook. Ve spolupráci s inteligentním pohonem všech čtyř kol Q4 a nově zavedeným systémem vektorování točivého momentu se vůz vyznačuje jízdními vlastnostmi GT a také velmi překvapivými schopnostmi při jízdě mimo silnici.

Co se týká motoru, je nové Levante vybaveno nejnovější verzí třílitrových šestiválců V6 Maserati.

Benzínový šestiválec V6 Maserati s nejnovějším GDI a dvojitým turbem je k dispozici ve dvou verzích, které se liší výkonem: první s masivním výkonem 430 k a druhá s 350 k. Nejvýkonnější Levante zrychlí z nuly na 100 km/h za 5,2 sekundy a má nejvyšší rychlost 264 km/h. U verze s výkonem 350 k činí tyto parametry 6,0 sekund a 251 km/h.

Levante diesel je vybaveno šestiválcovým turbodieselem s přímým vstřikováním a společným rozvodem paliva se vstřikovači s kratší klidovou dobou. Třílitrový motor podává výkon 275 k a z nuly na 100 km/h zrychlí za 6,9 sekundy. Nejvyšší rychlost činí 230 km/h. Spotřeba paliva je úsporná a činí pouhých 7,2 litru/100 km.

Benzínová i dieselová verze Maserati Levante využívají osmistupňovou automatickou převodovku ZF, která v závislosti na zvoleném jízdním režimu umožňuje plynulé, komfortní a rychlé řazení. Řidič za volantem Levante si může vybrat ze čtyř jízdních režimů, a to „Normal“, „I.C.E“, „Sport“ nebo „Off-road“.

Levante interior_01

Levante je vybaveno novými technogiemi a asistenty: adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go, upozornění na možnost čelní srážky a brzdový asistenční systém, upozornění na vyjetí z jízdního pruhu, panoramatická kamera, kapacitní 8,4“ HD dotykový displej s novým otočným ovladačem nebo třeba nová funkce AHA, která je součástí Maserati Touch Control Plus. Ta doplňuje digitální rádio pro pásma AM, MF a DAB o možnost připojení k síti. Pomocí dialogových funkcí AHA s uživatelskými mobilními zařízeními připojených k síti, lze za jízdy pohodlně využívat online služeb (internetová rádia, programy, apod.).

Výroba nového SUV je realizována v historické budově továrny v Mirafiori, kde vznikla nejmodernější výrobní linka určená výhradně pro vozy Levante. V letošním roce se počítá s prodejem cca 70 vozů v ČR. Objednáno je již 15 aut. Cena začíná na 1,6 milionu Kč za dieselovou verzi.

Levante_05

 

 

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru