Zkoušeli jsme pneumatiky v Mostě

Na polygonu v Mostě uspořádal Bridgestone pro prodejce i novináře praktickou ukázku rozdílů ve výkonech a charakteru svých prémiových pneumatik. Praxe totiž ukazuje, že význam pneumatik je motoristy velmi podceňován, a to jak při samotném výběru a koupi pneumatik, tak při jejich údržbě.

0095

„Při výběru pneumatik nehraje roli pouze rozměr, ale také typ pneumatik. Řidiči by při výběru pneumatik měli zvažovat také předpokládaný jízdní styl a způsob používání pneumatik. Kvůli nesprávnému výběru pneumatik by pak řidič mohl být nespokojen i s prémiovou značkou pneumatik, přičemž chyba není v pneumatice, ale vznikla jejím špatným výběrem,“ řekl nám David Kalaš, technický ředitel společnosti Bridgestone ČR.

Na mosteckém polygonu byly připraveny k porovnání tři rozdílné typy letních pneumatik pro osobní automobily. Novináři měli možnost vyzkoušet rozdílné vlastnosti pneumatik a vliv těchto pneumatik na chování automobilu. Vlastnosti pneumatik ovlivňuje celá řada faktorů, přičemž každá pneumatika je vyrobena z více než 50 komponentů a každý z nich má na výsledné chování pneumatiky vliv.

Na základě unikátní „receptury“ každého typu pneumatiky vzniká požadovaná kombinace vlastností, které lze rozdělit do tří výkonnostních oblastí: sucho, mokro a komfort. Při jízdě na suchu jsou důležité reakce na řízení, náklon karoserie, vyváženost mezi přední a zadní nápravou a stabilita. Na mokru se k tomu přidává ještě přilnavost a odolnost vůči aquaplaningu. Úroveň komfortu je pak určena mírou zvládání nerovností a přenosem vibrací do vozu.

Na mosteckém polygonu jsme měli k dispozici vozidla Volkswagen Golf s třemi typy letních pneumatik Bridgestone Potenza Adrenalin RE002, Potenza S001 a Turanza T001 v rozměru 225/45 R 17.

 

0103

Testy potvrdily, že pneumatika Turanza T001 je dobrou volbou pro řidiče, kteří hledají jistotu za volantem a harmonické řízení za všech okolností, protože se vyznačuje mírnými reakcemi na řízení, vyrovnaným chováním, stabilitou, komfortem a jistou přilnavostí na mokru.

0185

Sportovně zaměřené řidiče osloví pneumatiky řady Potenza, ale i zde je prostor pro další individualizaci. Zatímco pneumatika Potenza S001 nabízí maximální zážitky z řízení díky plné kontrole nad vozem, přesným reakcím na povely volantu, kompaktní vyváženosti, vysoké stabilitě a vysoké přilnavosti na suchu/mokru, zaujme pneumatika Potenza Adrenalin RE002 ještě vyhraněnějším charakterem pro sportovní zábavné řízení s rychlými reakcemi na řízení, vysokými příčnými sílami a sportovní vyvážeností. Potenza Adrenalin tak dokáže dopřát i řidiči běžného vozidla zážitky z řízení sportovního vozu (pocit jízdy s motokárou).

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru