Nissan X-Trail – Zajímavá volba pro rodinu – test

Mezigenerační změny této skoro již ikony v nabídce japonské automobilky bývají docela výrazné. Při té minulé se z robustního terénního auta stalo uhlazené rodinné SUV, nyní se design sice tolik nezměnil, zato pohonné ústrojí prošlo značnou evolucí. X-Trail ve verzi e-Power je zajímavý v mnoha ohledech.

Nissan X-Trail (1)

Celková délka vozu je 4,68 metru, což znamená ještě celkem kompaktní vůz, s nímž lze dobře manévrovat. Žádný drobek to ale není a přední maska mu dodává nesmlouvavý výraz. Gril má stále typický nissanovský tvar, zato přední světlomety rozdělené do dvou řad nad sebou jsou novátorské a vytvářejí lehce zachmuřený „pohled“. Interiér působí luxusně a je zřejmé, že hlavním cílem tu bylo pohodlí nejen řidiče a spolujezdce, ale také celé posádky vzadu. Nebudou se tu tísnit nejen malé děti, ale ani starší potomci ve věku „samá ruka, samá noha“.

Nissan X-Trail (6)

Řidič má k dispozici velký virtuální displej v přístrojovém štítu a rozměrnou obrazovku infotainmentu na horní hraně palubní desky. Zbylo tu ale ještě dost ovladačů, zejména pro nastavení klimatizace, což znamená kromě dobré ergonomie také intuitivní uživatelský komfort. Řadicí páka automatické převodovky se pohybuje v kulise, která ještě trochu připomíná dřívější automaty, jedná se ale o bezestupňovou převodovku CVT, která si dobře rozumí s elektropohony.

Nissan X-Trail (3)

Základem pohonného ústrojí je benzínový motor 1,5 litru, který se pojí buď s mild-hybridem, nebo pohonem e-Power. To byl i náš případ a ve výsledku to znamenalo velmi úsporný provoz a možnost jízdy i v bezemisním režimu. Čistě na elektřinu sice není možné ujet víc než pár kilometrů, nicméně elektromotor přidává bonus v podobě rychlého startu a plynulého nástupu výkonu. Testovaná verze s pohonem předních kol disponuje celkovým výkonem 150 kW (205 koní), na nedostatek koní pod kapotou si tedy rozhodně stěžovat nebudete. Přidáte-li dobrou směrovou stabilitu a pěkně jisté průjezdy zatáčkami, máme tu auto vhodné jak pro delší dálniční přesuny, tak pro pojížďky po městě nebo dynamičtější jízdu okreskami.

Nissan X-Trail (4)

Rodinný rozpočet potěší spotřeba – dosáhli jsme na hodnotu kolem šesti litrů na sto kilometrů, přičemž by se určitě dalo jezdit i úsporněji. Parametry cestování s dětmi splňuje také zavazadelník, do něhož se vejde 575 litrů nákladu. Nissan X-Trail se dá v akčním ceníku pořídit od 899 990 Kč, verze e-Power ale začíná o něco výš, na 959 990 Kč. Vzhledem k tomu, kolik komfortu pro rodinné cesty a jak úsporný provoz dokáže nabídnout, je jako rodinné auto zajímavou volbou.

Foto: Romana Černá

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru