Prodej elektromobilů v EU roste, naftové motory jsou až třetí

Podle dat Evropské asociace výrobců automobilů trh s osobními automobily pokračuje v nepřetržitém růstu. V červnu se počet registrovaných aut meziročně zvýšil o 17,8 %, tedy o milion aut. Trh s automobily v EU za první půlrok tohoto roku dosáhl 5,4 milionu registrovaných vozidel, což představuje nárůst o 17,9 %. Mezi alternativními pohony jsou nejoblíbenější hybridní elektromobily, které tvoří čtvrtinu trhu. Elektromobily s 15,1% podílem na trhu historicky poprvé překonaly podíl naftových motorů. Ze statistiky Sdružení dovozců automobilů vyplynulo, že v Česku se prodej nových aut od ledna do června meziročně zvýšil o 16,8 %.

Power supply for electric car charging. Electric car charging station. Close up of the power supply plugged into an electric car being charged. 

Evropský trh s osobními automobily pokračuje ve svém jedenáctém měsíci nepřetržitého růstu. K tomuto trendu výrazně přispěly nejvýznamnější trhy v Evropě – ke zvýšení došlo v Itálii, Německu, Francii i Španělku.  Meziročně lze vidět mohutný vzestup prodeje elektromobilů (66,2 %), čímž s 15,1% podílem na trhu historicky poprvé překonaly podíl naftových motorů. Ten nadále klesá a v červnu se meziročně propadl na 13,4 %. Benzinové motory si stále drží první pozici na trhu s podílem 36,3 %. Jen v ČR je jimi trh tvořen z více než pětašedesáti procent. Podle tiskové zprávy od Svazu dovozců automobilů (SDA) se v Česku prodej nových aut od ledna do června meziročně zvýšil na 115 548 vozidel. Za první pololetí byl tak jejich počet o 16,8 % vyšší než v předchozím roce.

Mezi alternativními pohony se staly nejoblíbenějšími hybridní elektromobily. Za první půlrok na EU trhu vzrostly o 27,9 %. V porovnání s podílem z loňského června nyní tvoří už téměř čtvrtinu trhu. Bateriové elektromobily rovněž udržují růstový trend i v Česku, kde registrace čistě elektromobilů narostly o 56 %.

„Pro řidiče, kteří byli doteď zvyklí na vozidla s konvenčními pohony, je přechod do hybridního vozu snazší než do plug-in hybridu, protože nemusejí řešit dobíjení. Naopak zákazníci, kteří preferují čistou mobilitu, si vyberou raději bateriový elektromobil. Tento trend pozorujeme také u našich zákazníků. Zatímco stav prodejů plug-in hybridů je v posledních letech konstantní, u elektromobilů jsme v loňském roce zaznamenali tak výrazný nárůst předaných vozidel, že jsme v současnosti největším poskytovatelem elektromobilů na operativní leasing v Česku. Poptávku táhnou firmy z mnoha důvodů. Nejčastějším je splnění ESG cílů od mateřských společností či snížení provozních nákladů a snazší parkování v hlavním městě. Dalšími z důvodů jsou image společnosti či odlišení se od konkurence využíváním stále ještě ne zcela obvyklých vozů,“ říká Polák z Arvalu.“



Facebook

Nejčtenější

Nahoru