Půjde u nás o boom elektromobility díky podpoře formou dotace?

Zájem o elektromobilitu v Česku by se mohl zvýšit několikanásobně a srovnat se Západem. Tento trend by mohl podpořit start přijímání žádostí o dotace na nákup elektromobilů od druhé poloviny března.  Firmy navíc zjišťují, že se jim elektromobily vyplatí.

Elektromobil_02

Zájem o elektromobilitu v Česku roste. V lednu 2024 se prodalo celkem 575 nových elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 33,4 %. Oproti západní Evropě je však Česko stále značně pozadu, nicméně to se může v dohledné době začít dynamicky měnit.

Důvodem je dotační program na pořízení elektromobilu formou úvěru, kde je možné získat 200 tisíc Kč (250 tisíc Kč pro užitkové vozy), u kterého se očekává zahájení přijímání žádostí od druhé poloviny března, což by mohlo prodej elektromobilů výrazně zvýšit. „Na trhu sledujeme zajímavý jev, kdy spousta firem vyčkává, a o elektromobilech uvažuje,,“ uvádí Ivo Hykyš ze společnosti Direct Auto.

Dotaci je možné získat pro elektromobily s cenou do 1,5 mil. Kč, přičemž u užitkových vozů neexistuje cenové omezení. V rámci celého programu je připraveno 1,95 mld. Kč, z toho 1,65 mld. Kč je určeno na pořízení bezemisních vozidel a 300 mil. Kč na dobíjecí infrastrukturu. Na dobíjecí stanice je možné získat podporu ve výši od 50 000 Kč do 150 000 Kč.

Jak získat podporu?

Dotace se netýká pouze nových elektromobilů, ale lze ji získat i pro použité elektromobily s nájezdem do 6 000 km a stářím maximálně 6 měsíců. Získání podpory není nijak složitý proces. S celým procesem pomůže jak Direct Auto, tak i úvěrové společnosti, a to od podání žádosti až po finální financování úvěrem na konkrétní elektromobil. To by mělo výrazně snížit administrativní náročnost.

I ve skeptickém Česku prodeje porostou

Česko je přitom oproti svým západním sousedům v prodejích elektromobilů značně pozadu. Například v Portugalsku, které je počtem obyvatel a ekonomickou výkonností srovnatelné s Českem, je prodej elektromobilů až pětinásobně vyšší (v lednu se jich prodalo 2 494). Portugalsko ale možná začneme již brzy dohánět.

Zvýšení dostupnosti pořízení elektromobilu pro firmy může podpořit i 70 % záruka státu za úvěr, což úvěrovým společnostem umožní benevolentnější schvalování úvěrů. Řada velkých firem také mění své firemní flotily za elektromobily a prvotní obavy ze změny rychle mizí.

Zdroj a foto: PRMOC



Facebook

Nejčtenější

Nahoru