Připravujeme garáž na zimu

Podzim přinesl konec motorkářské sezony a chladné počasí připomíná, že je čas připravit garáž na zimu. Ať už v ní schováváte jednostopého mazlíčka, auto nebo jiné cenné vybavení, rozhodně byste neměli podceňovat dobré zabezpečení. Garáže jsou totiž pro zloděje zlatý důl – a majitelé jim cestu dovnitř často výrazně ulehčují. Na co si dát pozor?

BOX IV s chopperem 

V loňském roce z garáží zmizely součástky na auta a motorky za neuvěřitelných 67 milionů korun. Částka možná svou výší překvapí, důvod je ale zřejmý – součástky se dají jednak snáze ukrást, jednak také jednodušeji prodat. Tomu odpovídá i velmi nízká míra objasnění těchto krádeží, která se pohybuje okolo 10 %. Zkrátka a dobře – s ukradenými součástkami se už pravděpodobně nikdy nepotkáte. Zlodějům navíc nahrává špatné zabezpečení garáží, které přitom ukrývají majetek v řádech statisíců. „Do ochrany majetku bychom měli vložit ideálně cca 3 % hodnoty věcí, které chceme zabezpečit. Snadno si tak můžeme spočítat, zda tomu zabezpečení u naší garáže odpovídá – naše zkušenost potvrzuje, že tomu tak v drtivé většině případů není,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Nešetřete na zámku

Stejně tak pečlivě, jako vybíráme zámek na vchodové dveře do domu nebo bytu, bychom měli vybírat i ten ke garáži. Jestliže ji chrání stahovací vrata, zabezpečíme je visacím zámkem doplněným petlicí. Zabezpečení by mělo odolat výkyvům a rozmarům počasí a zároveň vytvořit pro zloděje překážku, přes kterou neprojde. „Volíme ideálně takový zámek, který splňuje certifikaci alespoň ve třetí třídě odolnosti. Vyšší třída totiž znamená delší dobu nutnou k překonání zámku. Běžný amatérský zloděj už takový zámek jednoduše nezdolá,“ doplňuje Neuvirt.

 Nelákejte zloděje

Je jedno, zda v garáži máte veterána nebo sbírku trofejí. Zloděj se rád poohlédne po všem, co lze zpeněžit. Pokuste se ho proto zbytečně nelákat a zamezit výhledu do garáže. Věci a stroje uvnitř přikryjte plachtou, drobnější můžete schovat do bezpečnostní krabice nebo úložného boxu. Dobrým řešením jsou i bezpečnostní uzamykatelné systémy typu X Safety Box, které můžete připevnit k jakémukoliv pevnému povrchu. Motorku, čtyřkolku nebo třeba další sezonní výbavu pak jednoduše zajistíte řetězem.

Zakryjte okna

Necháváte v garáži otevřené okénko na ventilaci kvůli větrání? Pro průměrného zloděje je jeho otevření otázkou deseti vteřin. Nenechte se ukolébat ani dojmem, že by se skrz něj dovnitř nedostal – zloději jsou často velmi vynalézaví a obratní a nezadají si s „hadími“ muži. Všechna okna v garáži proto důsledně zavírejte, ideálně na uzamykatelnou kličku. Velmi dobrou službu prokáže i bezpečnostní neprůhledná folie. Zabrání snadnému rozbití skla, a navíc si přes ni zloděj nemůže garáž obhlédnout a vytipovat.

Hlídejte samostatné garáže

Zatímco garáž u domu máme relativně pod kontrolou, samostatné garáže v odlehlých částech měst už představují velké riziko. Pohyb lidí okolo bývá minimální, zabezpečení pokulhává a zloději tak mohou krást poměrně nerušeně. „Samozřejmostí by i zde měla být kvalitní bezpečnostní závora nebo petlice na dveřích spolu s visacím zámkem určeným do náročných klimatických podmínek. Zabezpečení můžeme doplnit bezpečnostní kamerou nebo čidlem reagujícím na pohyb. Nezapomínáme ani na pravidelnou kontrolu garáže – a to i během zimních měsíců,“ dodává Petr Neuvirt.

Sdílejte s rozumem

Příspěvek ze zazimovávání motorky nebo úklidu garáže… k tomu přidejte označení polohy a návod pro zloděje je na světě. Sociální sítě se v posledních letech staly lovnými vodami pro tipaře, kteří si na nich jednoduše vyhlédnou až příliš sdílné majitele motorek a aut. Jestliže o svůj poklad nechcete přijít, zvažte, co na sebe v internetovém prostředí prozrazujete, a to především v různých hobby skupinách, kde nemáte přehled o všech členech. Není nutné se hned odstřihnout od online světa, ale alespoň nebýt konkrétní ohledně svého bydliště nebo termínu další dovolené.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru