Škoda Enyaq Coupé iV měla premiéru v Lucerně

Naše redakce se zúčastnila světové premiéry nového modelu české značky Škoda v pražské Lucerně. Po uvedení modelu Enyaq iV přichází nyní elegantní kupé. V prvním půlroce bude na trhu pouze sportovní verze RS. Nabízí prostorný interiér, zavazadlový prostor se oproti základnímu modelu nepatrně zmenšil na pořád úctyhodných 570 litrů a dojezd činí 545 km. Cena RS verze je 1 559 900 Kč.

24_SKODA_ENYAQ_COUPE_RS_iV-1920x1280

V nabídce je pohon zadních nebo všech kol a tři výkonové stupně od 150 kW až do 220 kW (verze RS iV). Designy interiérů známé již z vozu Enyaq iV nahrazují klasické výbavové stupně. Nový model se začne vyrábět od druhého únorového týdne v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Jedná se tak spolu se základním modelem o jediné vozy v Evropě na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen, které nejsou vyráběny v Německu. Díky své konstrukci a velkému rozvoru nabízí platforma MEB nové možnosti konfigurace proporcí a designu karoserie. Umístění vysokonapěťové baterie v podlaze mezi přední a zadní nápravou a absence středového tunelu pak stojí za velkorysým prostorem pro všechny cestující. Mírně se svažující střešní linie a standardně dodávaná zatmavená prosklená panoramatická střecha má emocioní vzhled. K dispozici je také verze Sportline.

Vůz charakterizuje specifický sportovní přední nárazník, boční prahy lakované v barvě karoserie a kola z lehké slitiny o průměru od 19″ do 21″. Střešní linie padá od B sloupku mírně dozadu a přechází do pátých dveří s ostře lomenou hranou. Linii karoserie dále zvýrazňuje standardně dodávané zatmavené prosklené panoramatické okno, které pokrývá celou střechu a plynule navazuje na prosklení pátých dveří. Jedná se o největší panoramatickou prosklenou střechu použitou ve voze Škoda. Je tenčí než klasická plná střecha a zajišťuje tak cestujícím dostatek místa nad hlavou. Její součástí je speciální vrstva, která pomáhá zajistit trvale příjemné vnitřní klima. Na přání je k dispozici také přední maska Crystal Face s 131 LED diodami, které osvětlují vertikální lamely. U verze RS iV je Crystal Face součástí standardní výbavy.

29_SKODA_ENYAQ_COUPE_RS_iV-1920x1281

Základní výkonová verze Enyaq Coupé iV 80 disponuje výkonem 150 kW a pohonem zadních kol, přičemž její baterie má kapacitu 82 kWh, respektive 77 kWh netto. Stejnou baterii využívá také verze RS iV, která disponuje pohonem všech kol díky druhému elektromotoru, který je umístěn na přední nápravě. Vrcholný model RS iV disponuje výkonem 220 kW a maximálním točivým momentem 460 Nm. Jedná se o první čistě elektrický vůz RS značky. Vůz zvládá zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 6,5 s. Maximální rychlost dosahuje 180 km/h a je tedy o 20 km/h vyšší než u ostatních výkonových verzí. Verze RS iV je také exkluzivně v rámci modelové řady k dispozici ve výrazném zeleném laku Mamba. Automobil se může pochlubit hodnotou součinitele odporu vzduchu cx 0,234. Tažné zařízení, jež je k dispozici na přání, zvládne táhnout brzděný přívěs o hmotnosti až 1 400 kg při 8% stoupání.

08_SKODA_ENYAQ_COUPE_iV-1920x1281

Součástí standardní výbavy je centrální dotyková obrazovka infotainment systému s úhlopříčkou 13″ a virtuální kokpit s 5,3″ displejem. Head-up displej s rozšířenou realitou je k dispozici na přání. Karta Powerpass umožňí dobíjení na 260 000 dobíjecích stanicích po celé Evropě. Pro pohodlné dobíjení doma se nabízí vlastní wallbox, na přání i včetně instalace.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru