Martin Prokop s Fordem skončil na Dakaru devátý a druhý

Martin Prokop s Viktorem Chytkou a speciálem Ford Raptor „Shrek“  dokončili legendární Rallye Dakar na skvělém 9. místě v kategorii automobilů. Mezi soukromými, netovárními, týmy dokonce obsadili druhou příčku. Česká posádka navíc vytvořila český rekord v etapovém umístění, když dokázala hned zkraje Dakaru 2021 obsadit třetí příčku. Během Dakaru dlouhého 7849 kilometrů Prokop s Chytkou spotřebovali 4 600 litrů vysokooktanového paliva a 150 litrů motorového oleje.

Rallye-Dakar-Martin-Prokop-2

„Když si jednou ‚čuchnete‘ k elitní desítce, k velkým klukům, k dakarské špičce, je to jako droga. Něco, po čem jdete i přes všechny možné překážky. Letošní Dakar nám jich připravil hodně, ale se všemi jsme se dokázali nejen sami, ale i s pomocí soupeřů poprat tak, že jsme tento čím dál náročnější, rychlejší a vyrovnanější závod dokázali zakončit na 9. místě,“ nadšeně hodnotí účinkování na Dakaru 2021 Martin Prokop, jezdec pilotující speciál Ford Raptor RS Cross-Country MP-Sports, jehož dlouhý název každý nahrazuje výstižnou přezdívkou „Shrek“. „Samozřejmě úspěch není jen moje zásluha. Proto musím velmi poděkovat za důvěru značkám Orlen a Benzina, bez jejichž skvělé podpory bychom se neměli šanci dostat tam, kde jsme teď. Díky patří i mé druhé polovině – navigátorovi Vikimu Chytkovi, který odvedl kus skvělé práce. A ve finále jsem rád za změny, které jsme těsně před startem dokázali s naším týmem skvělých lidí, nadšenců a zároveň odborníků, aplikovat na ‚Shrekovi‘, který se dokázal rovnocenně postavit továrním speciálům od Toyoty či Mini,“ nikoho neopomíná při děkovačce Martin Prokop.

Prokop-Chytka-Dakar2021

Osmatřicetiletý Martin Prokop se na Rallye Dakar vydal již pošesté. Do kabiny soutěžního vozu Ford Raptor RS Cross-Country MP-Sports se startovním číslem 312 usedl s navigátorem Viktorem Chytkou, s nímž tvoří sehraný pár. Zkušený jezdec využívá za volantem bohaté zkušenosti, které nasbíral během svého angažmá v mistrovství světa v rallye i v řadě vytrvalostních soutěží. Mezi největší úspěchy jihlavského rodáka patří sedmé a šesté místo v Rallye Dakar v letech 2018, resp. 2019, a vítězství v Abu Dhabi Desert Challenge 2018. Letošní
9. příčkou a především etapovým bronzem se Prokop s Chytkou definitivně zapsali do historie českých závodníků na Rallye Dakar.

Martin Prokop bude závodit za Benzina Orlen Team i v nadcházející sezóně. V barvách tohoto týmu se zúčastní závodů Světového poháru Crosscountry jako Baja Dubai, Abu Dhabi Desert Challenge nebo Baja Poland.

Rallye-Dakar-Martin-Prokop-1

Martin Prokop a Viktor Chytka na Rallye Dakar 2021 v číslech:

  • 150 litrů motorového oleje
  • 4 600 litrů paliva
  • 54 pneumatik
  • 2 čelní skla
  • 3 sady brzdových destiček
  • 72 litru iontového nápoje během rychlostních zkoušek
  • 36 energetických gelů
  • 24 klobásek
  • 10 pytlíků chipsů
  • 5 pytlíků arašídových křupek

Spojovací úseky: 3062 km
Měřené úseky etap: 4787 km
Celkem: 7849 km



Facebook

Nejčtenější

Nahoru