Audi představilo koncept Q4 e-tron kupé

Studie Audi Q4 e-tron concept, představená na Ženevském autosalonu 2019, byla výhledem na první kompaktní elektrické SUV značky Audi. Ta nyní s koncepčním vozem Q4 Sportback e-tron concept prezentuje druhý model SUV ve stylu kupé. To bude součástí modelové řady, jejíž sériová výroba bude zahájena v roce 2021. Po technické stránce se jedná o jednovaječná dvojčata. Svým tvarovým řešením však dávají najevo vzájemně nezaměnitelný charakter.

 audi q4 e-tron kupé

Potenciální zájemci o model Q4 tak mohou již rok před předáním prvních vozidel zákazníkům uvažovat nad výběrem karosářské verze – zda se rozhodnou pro mnohostrannost a robustnost klasického SUV, nebo pro dynamickou eleganci varianty kupé. Rozměry obou modelů Q4 jsou přitom téměř identické. Sportback je s vnější délkou 4,60 metru o jeden centimetr delší a s vnější výškou 1,60 m o jeden centimetr nižší. Obě varianty modelu Q4 sdílejí vnější šířku 1,90 m a rozvor náprav 2,77 metru.

 audi q4 e-tron kupé2

Jednota panuje u obou koncepčních vozidel také v oblasti pohonu. Jejich poháněcí systém je jasným výhledem na vrcholnou verzi budoucích sériově vyráběných modelů. Studie Q4 a Q4 Sportback e-tron concept jsou poháněny dvěma elektromotory o celkovém nejvyšším výkonu 225 kW. Pro značku Audi je typické, že i v tomto případě je hnací síla přenášena na vozovku prostřednictvím pohonu všech kol quattro. Obě verze Q4 absolvují díky vynikající trakci sprint z nuly na 100 km/h za pouhých 6,3 sekundy. Nejvyšší rychlost je omezena na 180 km/h.

audi q4 e-tron kupé3

Rozměrná sada akumulátorů zaujímá téměř celý prostor v podlaze mezi nápravami. Její kapacita dosahuje 82 kWh. Dojezd je více než 450 kilometrů podle metodiky WLTP. Verze s pohonem zadních kol nabídnou dokonce dojezd přesahující 500 kilometrů (WLTP). Technika modelové řady Q4 e-tron vychází z modulární platformy MEB pro elektromobily, která nalezne v rámci koncernu Volkswagen uplatnění v mnoha elektromobilech kompaktní a střední třídy. Audi Q4 Sportback e-tron concept je výhledem na již sedmý sériově vyráběný model s elektrickým pohonem, který výrobce představí do roku 2021.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru