Suzuki Swift Sport – první jízda s novým modelem

Suzuki přichází na český trh s novou verzí sportovního hatchbacku Swift Sport. Třetí generace se ve srovnání s předchůdci vyznačuje nižší hmotností, vylepšeným podvozkem a podstatně silnějším motorem. Bohatá standardní výbava patří na špičku v segmentu sportovních hatchbacků.

suzuki swift sport

Na evropské trhy Suzuki poprvé uvedlo sportovní verzi modelu Swift v roce 2006. Třídveřový hatchback s výrazným vzhledem, sníženým podvozkem a motorem 1,6 l o výkonu 92 kW (125 koní) si rychle získal oblibu. Druhá generace z roku 2012 přinesla posílení na 100 kW (136 koní), bohatší výbavu a volitelně pětidveřovou karoserii.

Novinka má pětidveřovou karoserii se vzhledem třídveřové, silný přeplňovaný motor a využívá nejmodernější technologie. Tradice sportovních modelů Suzuki ale sahá mnohem dál. Předchůdcem Swiftu Sport byl třídveřový Ignis Sport z let 2003 až 2005, který stejně jako Swift Sport závodil také na juniorském mistrovství světa v rally. Součástí dědictví je i legendární Swift GTi, vyráběný ve dvou generacích v letech 1986 až 1995.

Swift Sport má specifický design masky chladiče a předního nárazníku, aerodynamický spoiler pod nárazníkem, nástavce prahů, zadní difuzor a střešní křídlo. Výrazný vzhled dotvářejí leštěné 17 palcové disky kol, dvě koncovky výfuku a volitelně žlutá barva karoserie. Všechny tyto modifikace odlišují Swift Sport od ostatních zástupců řady Swift. Hmotnost nové generace se snížila o 80 kg na 975 kg, naproti tomu maximum točivého momentu 230 Nm je o celých 80 Nm vyšší než dosud. Swift Sport přichází s řadou asistenčních systémů v čele s adaptivním tempomatem a asistenty pro bezpečnou jízdu v pruzích. Součástí standardní výbavy jsou také LED světlomety s automatickým přepínáním dálkových světel nebo multimediální systém doplněný o parkovací kameru.

suzuki swift sport.2jpg

Nový přeplňovaný motor 1.4 BOOSTERJET poskytuje točivý moment 230 Nm, což je o celých 44 % více než u předchozí generace. Vyšší potenciál nového Swiftu Sport podtrhuje vylepšená šestistupňová převodovka a kompletně přepracovaný podvozek, stabilnější a s menším poloměrem otáčení. Systém přímého vstřikování paliva využívá trysky se sedmi otvory. Díky tomu je možné palivo vstřikovat pod vyšším tlakem (až 200 barů) a ve vysoce atomizované podobě, což svědčí výkonu i čistotě výfukových plynů. Přímé sací kanály a speciální tvar pístů zajišťují víření, při němž dochází ke správnému promíchání směsi. Ta je bohatší okolo zapalovací svíčky a chudší v okrajích, aby se energie ze spalování paliva využila s maximální účinností.Turbodmychadlo je řízeno obtokovým ventilem. Při jízdě ustálenou rychlostí se ventil vedoucí výfukové plyny mimo turbodmychadlo otevře. Toto řešení snižuje čerpací ztráty a pomáhá tak snížit spotřebu. Jakmile je potřeba zrychlit, obtokový ventil je uzavřen a turbodmychadlo dodává potřebný plnící tlak. Umístění turbodmychadla přímo na výfukovém kanále hlavy motoru a použití blow-off ventilu zkracují prodlevu nástupu plnícího tlaku při sešlápnutí plynového pedálu na naprosté minimum. Turbodmychadlo vytváří přetlak 1 bar. Poměr hmotnosti k točivému momentu dosahuje přibližně 4,2 kg/Nm, což představuje jeden z nejlepších výsledků mezi současnými hot hatchi.

K dalším zajímavým vlastnostem motoru patří:
-systém proměnlivého tlaku paliva, který snižuje hodnoty PM (objem pevných částic) a PN (počet pevných částic),
-zdvojený senzor tlaku nasávaného vzduchu pro co nejrychlejší reakce motoru
-vzduchový mezichladič stlačeného vzduchu zvyšuje účinnost přeplňování,
-větší chladič a o 38 % výkonnější větráky zvyšují účinnost chladicího systému o třetinu,
-krátké sací kanály, sběrné výfukové potrubí integrované do hlavy motoru a kompaktní uložení kyvadlového typu.
suzuki swift sport.3
Díky nové platformě a přepracovanému zavěšení kol dosahuje zlepšení v oblastech směrové stability, odolnosti proti bočnímu přetížení a zpětné vazby. Poloměr otáčení se zmenšil o 0,45 metru na 4,8 metru. Nový Swift Sport je postaven na platformě HEARTECT. Struktura podlahy a uspořádání jednotlivých součástí jsou ve srovnání s předchozí generací kompletně přepracované. Konstrukce složená z vícedílných nosníků je nahrazena průběžnými podélnými nosníky, které významně zesilují tuhost podlahy. Charakteristickým rysem platformy HEARTECT jsou plynulé, zaoblené tvary nosníků, které lépe rozkládají energii a přispívají k lepší ochraně posádky při nehodě. Zvětšené množství bodových svarů zvyšuje celkovou tuhost karoserie, především pak odolnost proti podélnému kroucení při zatáčení. Díky platformě HEARTECT, bezpečnostnímu skeletu TECT a důkladné optimalizaci všech dalších částí dosahuje Swift Sport hmotnosti 975 kg. Karoserie a vnější části mají na mezigeneračním snížení hmotnosti podíl 55 %, sedadla a díly interiéru 20 %, pohonná jednotka a další části pak dohromady 25 %.
Nový Swift Sport vstoupil na český trh s cenou 479 900 Kč. Na výběr je sedm odstínů karoserie, výbava je vždy maximální. Standardem jsou mimo jiné LED světlomety, vyhřívání předních sedadel, bezklíčové odemykání a startování tlačítkem, automatická klimatizace a paleta asistenčních a bezpečnostních systémů.


Facebook

Nejčtenější

Nahoru