Auto na leasing: nejlevnější forma pořízení vozu

Zajímá vás, proč je leasing už od 90. let populární způsob, jak pořídit vůz? Jaké jsou výhody a nevýhody, a co vše pořízení auta na leasing zahrnuje? Jinými slovy: hodí se právě vám?

Existují 3 způsoby, jak pořídit auto:

  1. V hotovosti na místě
  2. Na úvěr
  3. Na leasing

Zaplacením v hotovosti na místě se auto stává okamžitě vaším i se všemi starostmi. Stejně jako u úvěru, který splácíte postupně. Leasing je postavený opačně: je to pronájem auta s následnou koupí. Auto tedy zůstává ve vlastnictví společnosti, dokud není zcela splaceno měsíčními splátkami. Velkou popularitu leasingu ještě posilují jeho dnešní rozvinuté formy a nabídky.

Wikipedie udává, že „…Dokud nájemce nezaplatí všechny splátky (většinou měsíčně), zákonným vlastníkem aktiva (auta) je stále pronajímatel. Nájemce musí rovněž dodržovat různé smluvní podmínky o nakládání s majetkem nebo náčiním. Například nájemce, jenž splácí na leasing vozidlo, musí souhlasit, že bude vozidlo používat pouze k osobnímu užití.“

Leasing je půjčka auta na předem určenou dobu, které měsíčně splácíte, a je nutné dodržovat pravidla stanovená ve smlouvě. Po uplynutí této doby si vůz můžete (nebo musíte) koupit, nebo vám v případě operativního leasingu bude vyměněn za nový.

Leasing: výhody a nevýhody

+ Nejlevnější forma pořízení auta

+ Není nutné mít peníze na okamžité zaplacení auta – financování se rozloží tak, abyste jej zvládli

+ Operativní leasing: nemusíte řešit co s autem, pokud jej pak nechcete

– Auto není vaše do uplynutí určené doby

– Měsíční limit na počet ujetých km (dál za příplatek)

– Auto musíte vrátit nepoškozené (pouze s běžným opotřebením), jinak vás čeká pokuta

Obecně se používají 2 typy leasingu:

  1. Finanční leasing

Klient zaplatí jednorázový vstupní poplatek (akontaci) a smlouva má fixní úrokovou sazbu po dobu trvání smlouvy. Mívá velice výhodné pojištění zahrnuté ve splátkách. Leasingové splátky jsou plně uznatelným daňovým nákladem. Po ukončení této leasingové smlouvy přechází vlastnictví automobilu na klienta.

  1. Operativní leasing

Klient neplatí počáteční akontaci a splácí fixní měsíční splátky, stejně jako u finančního leasingu. Leasingová splátka je plně daňově odečitatelnou nákladovou položkou. Po skončení leasingové smlouvy vrací klient automobil zpět finanční společnosti – nemá tedy v úmyslu jej získat do vlastnictví. Riziko zůstatkové hodnoty vozu nese finanční společnost.

Operativní leasing je vynikající pro firmy a živnostníky, protože nevyžaduje velkou časovou náročnost a investici, a snižuje množství vázaného kapitálu v účetní bilanci. Navíc takto vypůjčená auta nezastarávají – po vypršení smlouvy se vymění za nová.

Srovnání rozdílů finančního a operativního leasingu

Finanční leasing Operativní leasing
✓      Platí se jednorázový vstupní poplatek (akontace) ✓      Neplatí se vstupní poplatek
✓      O pojištění, servis atd. se stará nájemce ✓      Pojištění, servis, atd. zůstává starostí leasingové společnosti (bývá spoluúčast na havarijním pojištění cca 5 %)
✓      Dlouhodobý pronájem (54-60 měsíců) ✓      Střednědobý pronájem (nejčastěji 36 měsíců)
✓      Auto můžete/musíte po poslední splátce odkoupit (záleží na smlouvě) ✓      Po uplynutí stanovené doby můžete auto koupit, nebo je vyměněno za nové

 

Je vhodné propočítat si celou peněžní částku, kterou za dobu nájmu zaplatíte se všemi poplatky. Konkrétní nabídky leasingu se liší a je potřeba ptát se na všechny podrobnosti:

  • Musím si auto po dovršení splátek koupit, nebo se budu moci rozhodnout?
  • Budu za něj ještě něco doplácet?
  • Jaké je maximální povolené opotřebení auta, při jehož překročení budu platit pokutu?
  • Jak je to s pojištěním?
  • Bude se leasingová společnost starat o kompletní servis?

 

Přejeme spokojenou jízdu!

Advertorial



Facebook

Nejčtenější

Nahoru