Zima ještě nekončí – zkontrolujte autobaterii

Zima a mrazy nesvědčí autobaterii a zkracují její životnost, pokud navíc jezdíte krátké trasy, baterie se nestihne dobít a hrozí její úplné vybití. Je však třeba mít na paměti, že jízdou baterii úplně nedobijete, a proto je nutné ji vždy dobít nabíječkou. Baterie, která není v dobré kondici, může selhat i v létě.

autobaterie2

Mezi základní pravidla pro udržení autobaterie v kondici patří nutnost udržovat baterii v nabitém stavu. Pokud jezdíte kratší trasy, často startujete, nebo nejezdíte příliš daleko, baterie se během jízdy nestíhá dobít na plnou kapacitu. Tento jev je ještě umocněn mrazy. Pokud jste ráno startovali s obtížemi a vůz dlouho točil startérem, je jasné, že baterie přišla o spoustu energie.

Právě autobaterie, která v mrazu rychle ztrácí svou kapacitu, vám může připravit horké chvilky přesně v okamžiku, kdy svůj automobil budete opravdu potřebovat. Pokud je vybitá, dokáže zamrznout už při několika málo stupních pod nulou (hrozí i její roztržení). Naopak, pokud je baterie nabitá, nevadí jí ani mrazy několik desítek stupňů pod nulou. Nejjednodušší orientační test stavu baterie je možný prostým změřením klidového napětí baterie. (Ideální je provést měření 24 hodin po jízdě). Pokud je naměřené napětí nižší než 12,5 V, je nutné autobaterii dobít nabíječkou. Tento údaj neplatí pro vozidla se systémem START-STOP. Jestliže u nich chcete zjistit stav baterie, je nutné navštívit odborný servis.

autobaterie

Akumulátor nabíjíme proudem 0,1 celkové kapacity (I = 0,1xC) nebo nižším do plně nabitého stavu. Vybitý akumulátor je třeba dobít co nejdříve, neboť ponecháním akumulátoru ve vybitém stavu dochází k sulfataci elektrod a tím k jeho znehodnocení. „Baterie by se měly nabíjet jen schválenými nabíjecími zdroji a dle pokynů výrobce nabíječe i autobaterie. Na trhu se objevují nové nabíječe a zažité postupy pro nabíjení u nich nemusí vždy platit,“ upozorňuje odborník ze společnosti Auto Kelly.

Také některé nové typy baterií mají odlišné nároky na nabíjecí charakteristiky. Pro bezchybné nabíjení jsou nejvhodnější a nejbezpečnější automatické nabíječky. Pokud kvůli vybité baterii nenastartujete, lze použít startovací kabely nebo startovací stanice. Ty automobil přivedou k životu. Je však třeba mít na paměti, že jízdou baterii úplně nedobijete, a proto je nutné ji vždy dobít nabíječkou.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru