Žádaný soutěžní speciál – stý vůz Škoda Fabia R5 předán

100. vůz Škoda Fabia R5 byl dodán zákazníkovi z Nizozemska. Tým Erika Weverse převzal jubilejní auto v Mladé Boleslavi. Toto předání je dalším milníkem pro úspěšný model. V roce 2016 vyhráli jezdci s tímto špičkovým soutěžním speciálem titul ve FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2), tři kontinentální šampionáty a celkem deset národních titulů.

Škoda Fabia R5
Vůz Škoda Fabia R5 dostal zelenou pro účast na tratích rally po celém světě v dubnu 2015, kdy úspěšně prošel homologací Světové automobilové federace FIA. Nejlepší rallyový speciál ve své třídě je špičkový vůz. Podle předpisů FIA je vůz vybaven turbomotorem o objemu 1,6 litru. To je podstatná změna oproti dvoulitrovému atmosférickému benzinovému motoru předchozího modelu Škoda Fabia Super 2000. Do přesného nastavení a optimální souhry vysoce moderních součástí investoval tým motorsportu 15 měsíců intenzivní vývojářské práce.

Škoda Fabia R5

Každý nový zákazník může po koupi vozu, který v základní verzi stojí 180 000 eur, počítat také s technickou podporou značky a dodávkami originálních dílů.

Úspěchy vozu hovoří samy za sebe. Ve WRC 2 získala tovární posádka Škoda Esapekka Lappi/Janne Ferm poprvé titul mistrů světa. Na druhém místě v celkové klasifikaci skončili Teemu Suninen/Mikko Markkula s vozem soukromého týmu.

Zákaznické vozy Škoda opanovaly v roce 2016 také tři prestižní kontinentální a regionální mistrovství. Gustavo Saba si zajistil pohár pro vítěze ve FIA Codasur mistrovství Jižní Ameriky v rally. Gaurav Gill získal díky dokonalé bilanci šesti vítězství v šesti podnicích sezóny pátý titul za sebou ve FIA Asijsko-pacifickém mistrovství v rally (APRC). Také Násir Al-Attíja jako rallyový šampion Středního východu věřil tomuto vozu.

Druhé místo v celkové klasifikaci APRC obsadil Fabian Kreim, který poprvé získal národní mistrovský titul v rally v Německu a zajistil si tak jeden z deseti národních titulů, které byly získány s vozem Fabia R5. V českém mistrovství v rally (MČR) si podruhé za sebou zajistila titul tovární posádka Škoda Jan Kopecký/Pavel Dresler a po deseti startech od premiéry vozu nebyla poražena. V Belgii triumfoval v národním mistrovství počtvrté za sebou „Fast“ Freddy Loix, legenda rally, a poté oznámil svůj odchod z rallyového sportu. Rovněž mimořádně pozoruhodný byl titul, který získal Kalle Rovanperä, který se v 16 letech stal nejmladším šampionem v rally v historii Lotyšska.

Se zákaznickými vozy triumfovalo šest dalších národních mistrů: Norbert Herczig (Maďarsko), Pavel Valoušek (Slovensko), Esben Hegelund (Dánsko), Desi Henry (Irsko/National Forest Championship), Sylvain Michel (Francie/asfalt) a Gustavo Saba (Paraguay). V roce 2017 by měla tato úspěšná série pokračovat: do bojů o titul v mistrovství světa, kontinentálních šampionátech a národních mistrovstvích se zapojí více než 100 vozů Škoda Fabia R5.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru