Autosalon Paris Motor Show speciál – Lexus vystavuje nový IS, model NX Sport a koncept UX

Na letošním autosalonu v Paříži se v evropské premiéře představuje nová modelová řada Lexus IS, verze Sport pro model NX a ve světové premiéře koncept UX. 

Lexus IS200 f sport

 

Model IS prošel jen menšími změnami

Celosvětové prodeje modelu Lexus IS dosáhly letos v červenci významného milníku. V rámci tří generací od roku 1999, kdy byl kompaktní sportovní sedan IS uveden na trh, se prodal již jeden milion vozů. Dosavadní evropské prodeje představovaly téměř 20 procent z celkového počtu prodaných vozů s tímto modelovým označením. Modernizovaná modelová řada IS přijde do prodeje začátkem roku 2017. Klíčové prvky designu exteriéru zůstaly beze změny, přepracované jsou přední světlomety, upravená maska chladiče a přední nárazník. Profil je štíhlejší a na zádi zaregistrujete nové svítilny s LED trubicemi.

V interiéru dominuje nový, zvětšený displej (nyní 10 palcový). Ostatní zásahy se nesou v duchu  rozšíření barevných kombinací a dekorativních detailů. Nabídka motorizací se nemění, do nabídky ale přibyl nový paket bezpečnostních technologií Safety System+, který používá radar v kombinaci s kamerou. Tento paket zahrnuje bezpečnostní systém pro předcházení kolizím (PCS) s funkcí rozpoznávání chodců (pomáhá střetům zcela předejít, nebo alespoň snížit závažnost kolize), systém pro udržování vozidla v jízdním pruhu (LDA) s asistentem řízení, automatická dálková světla (AHB) a adaptivní tempomat podporovaný v celém rozsahu rychlostí.

 

Model NX dostane nově verzi Sport a F Sport

Provedení Sport, určené pro modely NX 300h a NX 200t, zahrnuje exkluzivní designové prvky pro exteriér i interiér vozidla. Ve stupni výbavy F Sport se přidávají ještě prvky k vylepšení dynamiky a agresivnějšího stylistického ztvárnění. NX Sport nabízí černá 18″ kola z hliníkové slitiny, vnější zpětná zrcátka s černými kryty a černou povrchovou úpravu vřetenovité masky chladiče, včetně orámování. Interiér NX Sport pak zahrnuje specifické čalounění sedadel z látky nebo umělé kůže, v obou případech v barevné kombinaci černé a purpurově-červené se stříbrnými panely. V nabídce bude již letos v říjnu.

UX Concept je vizí nového kompaktního SUV

Výrazný design je spojený s nápaditými progresivními technologiemi, které mají cestujícím na palubě vozu přinést mimořádně hluboký zážitek. Uplatňuje se zde ergonomie kokpitu, odvíjející se od potřeb řidiče sedícího za volantem, společně s pokrokovou technologií 3D rozhraní (HMI). Koncept zároveň představuje průkopnickou technologii sedadel Kinetic Seat, která jsme vám před nedávnem představili v samostatném článku.

Přední část kabiny zhmotňuje agilní sofistikovanost a zapojení řidiče. Zadní část, která je ztvárněná jako měkká pohovka v obývacím pokoji a je synonymem pohodlí a prostornosti odolného SUV, pak nenásilně navazuje na zadní, protisměrně otevírané dveře. Rozdíly mezi přední a zadní částí kabiny – propojené konzolou probíhající ve středové ose po celé délce kabiny, resp. optickou průhledností předních sedadel jedinečné konstrukce – jsou ještě akcentovány barevným schématem interiéru. Předek je tmavý, čímž hlásá prémiový charakter prostředí zaměřeného na řidiče, zatímco zadní část kabiny je světlá a výrazně jasnější, čímž evokuje atraktivní a přívětivou atmosféru.

Druhým klíčovým designovým principem, uplatněným při návrhu nového modelu Lexus UX Concept, je tzv. „dekonstrukce“. Ta je nejvíce patrná v přední části kabiny, kde namísto tradiční přístrojové desky zaujmou zalomené, vzájemně se překrývající tvary, které tak tvoří zajímavou hru stínů a kontrastů znesnadňující schopnost rozlišit, kde který prvek začíná a kde končí, čímž se ještě prohlubuje tajemno zvoleného přístupu „zevnitř ven“. Tento japonský přístup k návrhu poukazuje na to, že chcete-li vytvořit pevný bod, stačí, když naznačíte jeho teoretické umístění pomocí sbíhajících se křivek, a váš mozek si už chybějící místa sám dovodí, tj. příslušný bod vyplní ve vaší mysli.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru