Autosalon Paris Motor Show speciál – Audi představuje novou Q5

Jedna z očekávaných pařížských premiér – druhá generace Audi Q5. Do prodeje přijde začátkem příštího roku, již dnes ale víme, že startovat na trhu bude s pěti motory. Snížená hmotnost a štíhlejší tvary, to jsou další atributy nového modelu.

Audi Q5

 

„První Audi Q5 bylo po dlouhé roky celosvětově nejprodávanějším SUV ve své třídě. Vyvinout jeho nástupce nebylo snadným úkolem, ale právě proto byla tato výzva velmi lákavá,“ řekl k uvedení nového vozu Rupert Stadler, předseda představenstva společnosti AUDI AG. „S novým modelem Q5 posouváme laťku opět o kus výš. Mezi velké inovace patří pohon všech kol quattro s technologií ultra, velmi úsporné motory, vzduchové odpružení s adaptivními tlumiči a rozsáhlá nabídka informačních, zábavních a asistenčních systémů.“

 

Audi Q5

Aerodynamicky nízké přídi dominuje prostorově výrazně tvarovaná maska chladiče Singleframe s masivním rámečkem. Profil je členěn osobitě klenutou a silně zkosenou ramenní linií. Značně zvýrazněné podběhy kol poukazují na trvalý pohon všech kol quattro. Velmi brzy se začíná směrem k zádi svažovat horní linie nízké plochy bočních oken. Stejně jako na přídi umocňují i na zádi horizontální linie dojem šířky a suverenity. Audi Q5 je s délkou 4,66 metru, šířkou 1,89 metru, výškou 1,66 metru a rozvorem 2,82 metru v porovnání s předchůdcem v téměř všech rozměrech větší. Zároveň klesla jeho pohotovostní hmotnost až o 90 kilogramů v závislosti na verzi poháněcího ústrojí.

 

Audi Q5

Audi Q5 bude uvedeno na evropské trhy s pěti motory – čtyřmi jednotkami TDI a jedním agregátem TFSI. Motory poskytují až o 20 kW (27 k) vyšší výkon, ale jejich spotřeba paliva je výrazně nižší. Mimořádnou hospodárností se mohou pochlubit zejména motory 2.0 TDI, které budou pro nové Audi Q5 k dispozici ve výkonových stupních 110 kW (150 k), 120 kW (163 k) a 140 kW (190 k). Oba vrcholné motory kombinují suverénní výkony s hospodárností. Zdokonalený motor 2.0 TFSI je vyladěn na nejvyšší výkon 185 kW (252 k), ale v průměru se spokojí s 6,8 litru benzinu na 100 kilometrů, čemuž odpovídá hodnota emisí CO2 154 gramů na kilometr. Rovněž značně přepracovaný šestiválec 3.0 TDI dosahuje nejvyššího výkonu 210 kW (286 k) a maximálního točivého momentu 620 Nm.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru