Cestujete na Slovensko? Pozor na cestovní pojištění a dálniční poplatky za elektromobily.

Slovenská republika přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. Neměli bychom opomenout sjednat si cestovní pojištění, uhradit patřičné poplatky za používání dálnic a nezanedbat ani rozdíly v povinné výbavě vozidla či pravidlech silničního provozu.

Dalnice slovensko-2

Zelená karta

Zelenou kartu na Slovensku budete potřebovat. Při cestách po ČR ji již nemusíte mít u sebe, protože všechny potřebné informace jsou dostupné v elektronickém registru. Avšak pro mezinárodní cesty, včetně těch na Slovensko, je stále vyžadováno mít u sebe zelenou kartu fyzicky. Elektronická verze může být v některých případech akceptována, ale nemůžete si tím být jisti.

Dopravní předpisy

Dobrou zprávou pro české turisty na Slovensku je, že slovenské předpisy se od těch našich moc neliší. Pár odlišností se ale přece jen najde. Pokud se ale chystáte cestovat se svým čtyřnohým přítelem, nezapomeňte přibalit i evropský pas pro domácí zvířata, známý jako „petpas“.

Rychlost

Pro osobní a nákladní vozy do 3,5 tun platí podobná pravidla jako u nás. Pozor si dejte jen na dálnicích. Pokud dálnice nebo rychlostní silnice prochází zastavěným úsekem, maximální povolená rychlost klesá na 90 km/h. Zpozornět byste měli i tehdy, když cestujete obytňákem nebo jste za auto zapřáhli přívěs. V takových případech jsou limity trochu jiné.  Za překročení limitu pak hrozí pokuta ve výši až 800 euro.

 

Typ vozidla Obec Mimo obec Rychlostní silnice Dálnice
Motorka, osobní auto a obytné auto do 3,5 tun 50 km/h 90 km/h 130 km/h (v zastavěných úsecích max. na 90 km/h) 130 km/h (v zastavěných úsecích max. 90 km/h)
Osobní auto s přívěsem do 3,5 tun 50 km/h 80 km/h 80 km/h 80–130 km/h (podle konstrukční rychlosti, v zastavěných úsecích max. 90 km/h)
Osobní auto s přívěsem nad 3,5 tuny 50 km/h 80 km/h 80 km/h 90 km/h
Obytné auto nad 3,5 tuny 50 km/h 80 km/h 80 km/h 100 km/h (v zastavěných úsecích max. 90 km/h)

Další nařízení

Například reflexní vestu musíte na Slovensku používat vždy, když při mimořádné události vystupujete z automobilu. Není zde také dovoleno umisťovat navigace a kamery na čelní sklo do zorného pole řidiče. Další pravidla jsou stejná jako u nás, a to včetně nulové tolerance alkoholu nebo nutnosti celodenního svícení v obcích i mimo ně.

Povinná výbava

Ještě před cestou si pečlivě zkontroluje, že v autě máte v pořádku povinnou výbavu. Na Slovensku budete potřebovat kromě tradiční lékárničky a výstražného trojúhelníku také reflexní vestu pro každého, kdo vystupuje při mimořádné události z motorového vozidla, a to ve dne i v noci.

Pokud budete řídit vozidlo nad 3,5 tuny, pak máte navíc povinný hasičský přístroj. Pokud cestujete s menšími dětmi, pak jsou nezbytnou součástí výbavy autosedačky. I tady zůstávají podmínky stejné jako při cestách po ČR.

Poplatky na dálnici. Dálniční známku musí mít i elektromobily

Pokud se chystáte k cestování využívat dálniční síť, neměli byste zapomenout na poplatky. Auta do 3,5 tuny mají klasickou dálniční známku, větší vozy pak platí mýtné. Osobní auta s přívěsem, která překročí hmotnost 3,5 tuny, zaplatí dálniční poplatky za auto i za přívěs zvlášť.

Známky lze zakoupit elektronicky, online, případně prostřednictvím mobilní aplikace eznamka. Jde to ale i na čerpacích stanicích nebo v automatech umístěných na hraničních přechodech. Pozor, povinnost koupit si dálniční známku mají i majitelé elektromobilů, které jsou v ČR od dálničních poplatků osvobozena.

Typ vozidla 10denní 30denní 365denní roční
Osobní auto 12 euro 17 euro 60 euro 60 euro
Přípojné vozidlo 12 euro 17 euro 60 euro 60 euro

 

Roční známku lze zakoupit na kalendářní rok nebo na 365 dní. Pokud tedy kupujete známku jindy než začátkem roku, je lepší zvolit 365denní. V letošním roce by na Slovensku měla být k dispozici i jednodenní dálniční známka. Podle pravidel EU by neměla stát více než devět procent z ceny roční známky, v tomto případě tedy maximálně 5,4 eura.

Cestovní pojištění

Jak už zaznělo, cesta na Slovensko je zahraniční cesta jako každá jiná, proto nezapomínejte na odpovídající cestovní pojištění. „Mohlo by vás napadnout vycestovat jen s evropskou kartičkou pojištěnce, díky které máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé. To se ale nemusí vyplatit. Klasickým příkladem je zásah slovenské horské služby, na který se veřejné pojištění nevztahuje. Bez cestovního pojištění tedy pobyt v horách raději vůbec neriskujte,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Při sjednávání pojištění a nastavování konkrétních podmínek zohledněte všechny sporty, kterým se na dovolené plánujete věnovat.

Zdroj: Kalkulátor Foto: Aspen



Facebook

Nejčtenější

Nahoru