Škoda Auto a Orlen Unipetrol se dohodly na výstavbě nabíječek

Orlen Benzina je s 436 čerpacími stanicemi největším řetězcem v Česku a plánuje do své sítě čerpacích stanic instalovat vysokorychlostní elektrodobíjecí stojany o výkonu 150 kW. Memorandum o spolupráci při jejich výstavbě bylo právě podepsáno s koncernem Škoda Auto.

OrlenUnipetrol_superchargery

Síť Orlen Benzina nabízí 225 elektrodobíjecích bodů na celkem 55 čerpacích stanicích, což ji řadí na první místo mezi řetězci působícími na českém trhu. V letošním roce zahájí výstavbu vysokorychlostních dobíjecích stojanů s výkonem 150 kW. Budou umístěny minimálně v osmi lokalitách, které se nachází v hlavních koridorech tzv. transevropské dopravní sítě, tedy na místech s největším potenciálem pro tranzit elektromobilů. V současné době probíhá mapování těchto významných lokalit. V rámci spolupráce se Škoda Auto je naplánováno propojení veřejných nabíjecích stanic do jednotného systému tak, aby byly přístupné v sítích poskytovatelů dobíjecích řešení.

Skupina postupně realizuje cíle svého strategického rozvoje směrem k emisní neutralitě, které chce dosáhnout nejpozději do roku 2050. Klade důraz na rozvoj petrochemického segmentu, dekarbonizaci, digitalizaci, recyklaci a využívání alternativní zdrojů energie včetně biopaliv a vodíku. Jen do roku 2030 tímto směrem investuje 35 miliard korun. Ve své síti čerpacích stanic poskytuje komplexní portfolio paliv a pohonů. Vedle klasických pohonných hmot nabízí na 46 stanicích alternativní palivo CNG a na 56 stanicích alternativní palivo LPG. Na začátku března otevřela na pražském Barrandově první veřejnou samoobslužnou plnicí stanici na vodík.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru