Kia XCeed – Emotivní sportovní vzhled a špičkový interiér – test

Jeden z novějších modelů v portfoliu značky Kia, který sleduje poptávku zákazníků po vozech typu crossoverů, prošel modernizací. Ta zahrnovala jak exteriér, tak vnitřní vybavení. Jeho sportovnější vzhled zláká rodiny, které preferují aktivní životní styl.

IMG_20221207_125939_resized_20221211_102614819

Přepracovaná přední maska a nový nárazník dodávají dynamickou tvář. Mlhovky jsou nově přesunuty k ostatním světlometům, takže po bocích nárazníku vznikly vzduchové clony, jež prospívají aerodynamice a mimo jiné i zvýrazňují emotivní ladění exteriéru. Svou délkou 4,39 metru se řadí mezi kompaktní modely, s nimiž bude manévrování v městských ulicích pohodlné a snadné.

Interiér vozu zaujme hned na první pohled sedačkami, které mají velmi zajímavé čalounění, naznačené boční vedení a výrazné prošívání. Palubní deska vychází z klasického uspořádání, kdy dva kruhové ukazatele jsou soustředěny v kapličce a mezi nimi je umístěn infodisplej s údaji o jízdě. Displej infotainmentu zabírá prostor nahoře na středovém panelu a je částečně volně stojící. Ergonomie ovládání je bez výhrad, stejně jako dobře do ruky padnoucí hlavice řadicí páky šestistupňové manuální převodovky. Místo v druhé řadě sedadel odpovídá velikosti vozu – prostor pro nohy je vyhovující, nad hlavou by ho mohlo být víc. Potěší zavazadelník o objemu 426 litrů.

Kia XCeed (2)

V paletě motorizací má zákazník na výběr benzínové i dieselové motory různého objemu a výkonu, nabídka zahrnuje i plug-in hybrid. V našem testu se ocitla zážehová jednotka 1,5 l o výkonu 118 kW. Spotřeba během testu byla 7 l/100 km, v tabulkách se uvádí 6,0 – 6,4 l/100 km. V testovaných novinářských vozech dnes převládají automatické převodovky, proto byla zajímavou změnou manuální převodovka. Bylo ale nutno včas, přesně a často řadit, jinak dával motor jasně najevo svou nelibost.

IMG_20221207_130141_resized_20221211_102546437

Do výbavy zařadila automobilka řadu asistenčních systémů, mezi něž patří pokročilý adaptivní tempomat propojený s navigací, takže upravuje rychlost podle limitů na trase a pracuje s funkcí zatáčení podle informací získaných z navigačního systému. Asistenční systémy monitorují mrtvý úhel a aktivně zasahují, pokud by se řidič chystal vjet do jízdního pruhu, kde je právě jiné auto. Jedná se o novinku pro zvýšení bezpečnosti. V nabídce jsou i další vyspělé systémy.

Kia XCeed začíná s akční cenou na 494 980 Kč, testovaná motorizace je pak v ceníku od 579 980 Kč.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru