Náročná Ecorally Morava – Stádo srnek a strach dát si kafe. Peugeot skončil na třetím místě.

Pořadatelé ecorally Morava o uplynulém víkendu připravili elektromobilistům nejedno překvapení a spoustu překážek. Snad nejnáročnější, co jsme kdy absolvovali!“ prohlašovali svorně účastníci Futures Contproduct classic Rally Morava, druhého podniku národního šampionátu PHOENIX CONTACT Česká Trophy v ecorally. 

foto01

Soutěž jízdy pravidelnosti Futures Contproduct classic Rally Morava se zapsala do historie jako jedna z nejobtížnějších, a to nejen z hlediska nováčků, kteří přesně nevěděli, co od ecorally čekat, ale i z pohledu zkušených závodníků. To potvrdil i jeden z ostřílených jezdců Petr Vomáčka: „První etapa odstartovala ve 20 hodin z Olomouce a jela se přibližně do půlnoci. Startu předcházela administrativní a technická přejímka už od 16 hodin, takže vzhledem k tomu, že jsme ještě v pátek šli do práce, a poté jsme museli urazit cestu z Prahy do Olomouce, bylo to celkově velmi vyčerpávající. Noční etapu komplikovala tma, únava a zejména pak zvířata na silnici. Potkali jsme stádo asi dvaceti srnek. Museli jsme zastavit a troubit, abychom stádo dostali ze silnice a bezpečně projeli.“

Problémem byla nejen zvolená trasa vedoucí úseky, kde se zvěř často pohybuje, ale i samotné načasování akce. V tomto ročním období je totiž zvěř aktivnější než v jiných částech roku.

0Kudrnovska-Homolova

Ani druhý den nepřinesl z hlediska náročnosti účastníkům ecorally úlevu. Sobotní etapa začala přibližně v devět hodin ráno a trvala takřka šest hodin. Po celou dobu posádky s elektromobily neměly prakticky žádnou možnost dát si přestávku. Pauza na kávu tak nepřicházela v úvahu. Náročnost této soutěže tak okomentovali mnozí účastníci, mezi nimi i jediná ryze dámská posádka celého šampionátu Lucie Kudrnovská a Monika Homolová: „Napínavá, vyčerpávající a s nekonečně dlouhým šestihodinovým přejezdem bez zastávek, což bylo opravdu velmi nekomfortní, ale celkový dojem je jednoznačně pozitivní. Se 14. místem jsme spokojené, zejména s ohledem na to, že se v ecorally teprve rozkoukáváme, zatímco většina našich konkurentů má už bohaté zkušenosti.“

Dívčí tým se při získávání zkušeností s ecorally naštěstí může spolehnout na pomoc a podporu svých týmových kolegů, dalších dvou stálých posádek s vozy Peugeot e-208. Tři vozy v barvách trikolóry a jejich mladé posádky má letos pod křídly značka Peugeot, která se snaží o získání titulu v poháru výrobců. Na ecorally Morava skončil Peugeot na třetím místě, nicméně první dílčí úspěch si připsala i jedna z jejích posádek. Tým Kryštof Hájek – Nikola Hájková konečně přinesli Peugeotu kýženou medaili, a to bronz.

0Hajek-Hajkova

„Futures Contproduct ecorally pro nás byla úžasným zážitkem. Po loňské „bramborové“ sezóně jsme prolomili hranici stupňů vítězů a získali jsme bronz v kategorii regularity. V této ecorally jsme se vyvarovali zásadních chyb, a přesně tak hodláme pokračovat. Pro nás se tato soutěž stala velikou vzpruhou po náročném úvodu sezóny v Českém Krumlově, a my jsme tak konečně odjížděli s pocitem vítězů,“ radoval se z úspěchu Kryštof Hájek.

Dalším pokračováním šampionátu bude Agrotec Ecorally Hustopeče, která se uskuteční v polovině letních prázdnin.

0Vomacka-Vomackova



Facebook

Nejčtenější

Nahoru