Rolls-Royce ukončil výrobu modelu Dawn

Společnost Rolls-Royce Motor Cars oznamuje ukončení výroby svého kabrioletu Dawn, čímž se uzavírá jedna slavná a oslnivá éra. Při této příležitosti značka připomíná důležité milníky nejprodávanějšího vozu se skládací střechou ve své historii, který zaujímá jedinečné místo v síni slávy vozů Rolls-Royce.

P90503572-lowRes

Model Dawn navázal na úspěch vozu Phantom VII a spřízněné modely Phantom Coupé a Phantom Drophead Coupé. Ke značce Rolls-Royce přivedl mladší zájemce a vytvořil novou klientskou základnu.

Začínalo se s čistým listem papíru. O tři roky dříve uvedl Rolls-Royce na trh kupé Wraith se splývavou zádí, ale o jeho přeměně na kabriolet se nikdy neuvažovalo. Místo toho našli návrháři značky inspiraci mnohem hlouběji v působivé historii společnosti. V letech 1950 až 1954 Rolls-Royce vyrobil pouhých 28 exemplářů kupé Silver Dawn. Označení Dawn se svými představami nových začátků a příležitostí či podmanivých vyhlídek byl jednomyslně schválen jako dokonalý kandidát na znovuoživení v 21. století.

Elegantní originál ztělesnil ducha své doby, zvěčněného ve výrazu „la dolce vita“„sladký život“. V kontextu slavného filmu režiséra Federica Felliniho byla „la dolce vita“ životem plným vášně, dobrodružství a romantiky. Byla to oslava smyslnosti, požitkářství a rozkoše. Právě tohoto ducha chtěl Rolls-Royce zachytit ve svém novém otevřeném voze, vyjádřeném nadčasovým designovým jazykem, moderním řemeslným provedením a dynamickým charakterem.

V jednom ohledu se Dawn rozloučil s dlouho zavedenou konvencí automobilové konstrukce. Téměř bez výjimky jsou kabriolety řešeny s uspořádáním 2+2 se dvěma menšími sedadly vzadu pro příležitostné cestující nebo děti. Nedostatek místa na zadních sedadlech, a zejména místa pro nohy, však snižuje pohodlí a praktičnost vozu – tento nedostatek Rolls-Royce ovšem odmítl. Dawn byl tedy plně čtyřmístný s pohodlnými plnohodnotnými sedadly pro všechny cestující.

DAWN BLACK BADGE

V roce 2017 značka Rolls-Royce obohatila modelové portfolio o variantu Dawn Black Badge. Stejně jako vozy Ghost a Wraith, které mu předcházely, i alter ego modelu Dawn vybrousilo svůj charakter řadou konstrukčních a designových úprav.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru