Hyundai Ioniq 6 je světovým autem roku 2023

Elektrifikovaný streamliner Hyundai IONIQ 6 ovládl prestižní anketu Světové auto roku 2023, včetně kategorií Světový elektromobil roku a Světový automobilový design roku. Porota ocenila především jeho unikátní aerodynamický design a výjimečný dojezd. Výsledky ankety Světové auto roku byly vyhlášeny na slavnostním večeru na New York International Auto Show.

(Photo) World Car Awards

Porota složená ze stovky automobilových novinářů ze 32 zemí světa vybrala IONIQ 6 ze tří finalistů, uvedených na světové trhy v roce 2022. Značka Hyundai ovládla tři výše zmíněné kategorie už podruhé za sebou, vloni se stejný úspěch podařil modelu IONIQ 5.

IONIQ 6 je druhým členem produktové řady pro elektromobily této značky. Naplno využívá vyhlášenou architekturu platformy E-GMP, která umožňuje 800-V ultrarychlé dobíjení z 10 na 80 % za pouhých 18 minut a výjimečně prostorný interiér. S ultra nízkým koeficientem odporu 0,21 je automobil jedním z nejaerodynamičtějších a nejúspornějších elektromobilů na trhu. Dle standardu WLTP je dojezd tohoto elektrického streamlineru 614 km a spotřeba činí 13,9 kWh/100 km (platí pro variantu s kapacitou baterie 77,4 kWh, pohonem zadních kol a 18” pneumatikami).

Vůz nabízí technologii Vehicle-to-Load (V2L), asistenční systémy a pokročilou konektivitu s bezdrátovými aktualizacemi softwaru (OTA). Prostorný a pohodlný interiér naplno využívá rozvor náprav 2950 mm a nabízí řadu moderních funkcí, jako dvoubarevné ambientní osvětlení, Speed Sync Lighting, EV Performance Tune-up a Electric Active Sound Design (e-ASD).

V plánech Hyundai Motor – v podobě uvedení 17 nových bateriových elektromobilů včetně luxusních vozů značky Genesis – figuruje i cíl ve formě navýšení celosvětových prodejů BEV na 1.87 miliard vozů do roku 2030.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru