Elektrárna na výrobu vodíku na moři vyroste v Nizozemsku

Nizozemská vláda vybuduje velké výrobní zařízení na přeměnu větrné energie na vodík v Severním moři. Vodíková elektrárna bude mít kapacitu 500 megawattů (MW) zeleného vodíku ročně. Uvedena do provozu má být v roce 2031.

Jde o první projekt, kdy bude Nizozemsko vyrábět vodík na moři ve velkém měřítku. Nizozemská vláda chce mít do roku 2030 kapacitu na výrobu 4 gigawattů (GW) vodíku z obnovitelných zdrojů energie v pobřežních zařízeních.

Nová vodíková elektrárna bude napojena na pobřežní větrnou farmu u pobřeží severní provincie Groningen, odkud by mohl být vodík dopravován na pevninu pomocí stávajícího plynovodu. Jde o další projekt, který podporuje využití vodíku jako alternativního paliva budoucnosti.

Tankování vodíku do Toyoty Mirai

Na tomto poli je celosvětově velmi aktivní automobilka Toyota, která vyvíjí osobní i nákladní vozy a autobusy na vodíkové palivové články i auta se spalovacími motory na vodík. Vedle toho se podílí na zavádění vodíkových vlaků, ale i na dalších projektech využití vodíku v energetice budoucnosti. Jedním z nich je prototypové vodíkové město Woven City v Japonsku.

Toyota zároveň nedávno vyvinula nové zařízení, které vyrábí vodík elektrolýzou vody pomocí technologie z vozu Mirai. Zařízení bylo uvedeno do provozu v březnu v továrně Denso Fukushima Corporation. Lokálně vyrobený vodík bude následně sloužit jako palivo pro jednu z plynových pecí závodu. Zároveň se budou zkoumat možnosti jeho širokého využití do budoucna.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru