Domácnosti opět zvyšují zájem o operativní leasing vozidel

Zatímco v roce 2021 činil podíl operativního leasingu na financování automobilů v domácnostech 13,4 procenta, v loňském roce narostl na 23 procent. Vyplývá to z aktuálních údajů České leasingové a finanční asociace. Výrazný nárůst zájmu o operativní leasing u domácností zaznamenala také leasingová společnost Arval, která je od ledna 2023 členem ČLFA. Té narostl v loňském roce počet zákazníků z řad malých firem, živnostníků a domácností o 80 procent. Arvalu v loňském roce narostl i počet aut, která spravují, a to o 8,5 procenta na více než 25 tisíc vozidel.  

Domácnosti loni financovali operákem čtvrtinu aut na leasing

Celkem poskytli členové ČLFA na nákupy nových osobních vozidel 28,3 miliardy korun, což je o 2,5 procenta méně než předloni. Firmy a domácnosti pořídily díky finančním produktům ČLFA celkem 48 155 nových vozidel, tedy čtvrtinu všech nových osobních automobilů v Česku. Ojetých osobních automobilů zakoupili klienti finančních institucí ČLFA s využitím úvěrů a leasingu celkem 34 884. Zároveň se v loňském roce opět zvýšila průměrná výše financování na jeden nový automobil, celkově na 588 tisíc korun, tedy o 30 tisíc korun více než předloni.

Podle údajů ČLFA se operativní leasing v loňském roce podílel na 41 procentech financování nových automobilů leasingovými a úvěrovými produkty. Výraznou oblibu si drží především ve firemní sféře, kde tvoří 43 procent objemu financování nových vozidel do fleetů. Firmy v Česku financují více než tři čtvrtiny nových aut, podobně je tomu i při využití leasingu. Firmy leasingovými produkty financovaly 37 853 vozidel, což je 79 procent z celkového počtu.

Výrazný nárůst zájmu o financování nových aut operativním leasingem zaznamenala ČLFA v loňském roce u domácností. Meziročně narostl podíl financování vozidel touto formou takřka o dvě pětiny a české domácnosti volí financování operativním leasingem u čtvrtiny aut na splátky. „Pozorujeme výrazný nárůst zájmu o operativní leasing u fyzických osob, malých firem do devíti zaměstnanců a živnostníků. Tito zákazníci u nás nyní podepisují každou šestou smlouvu a oproti loňsku jde o nárůst o 200 procent. Pro ty, kteří hledají levnější alternativu k pořízení nového automobilu, jsme spustili na začátku podzimu operativní leasing ojetých vozidel. Nabídka začíná na 4 780 Kč včetně DPH a součástí měsíční splátky jsou služby full-service leasingu. Řidiči navíc nemusejí řešit finanční rezervu pro případ neplánovaného servisního zásahu, protože i nenadálou událost s vozidlem pokrývá pravidelná měsíční splátka,“ říká Aleš Polák z Arvalu.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru