Proč na podzim Češi nejčastěji kupují ojetá auta?

Podzim není jen obdobím, kdy se loučíme s létem, vytahujeme ze skříní kabáty a vaříme dýňové polévky. Překvapivě je také obdobím, kdy Češi dlouhodobě nejčastěji kupují ojetá auta. Mnohdy ale dělají chyby, které je mohou stát nemalé peníze. Podvody s prodejem ojetých aut se dějí pomalu na každém rohu, proto je třeba se při koupi řídit základními pravidly, jako je třeba ověření historie i technického stavu vozidla. Kvůli vysokému počtu podvodů také roste zájem o operativní leasing ojetých aut, který ušetří čas i starostí díky kompletnímu servisu před i po nákupu od ověřeného prodejce.

Ilustrační foto III, zdroj Canva

Podzimní nákupní horečka ojetých aut

Průzkumy potvrzují, že nejen v Česku je začátek podzimu nejoblíbenějším měsícem pro nákup ojetých vozů. Například v roce 2021 se jich jen za září prodalo 18 284. To představuje zvýšení o 18,2 % ve srovnání s průměrným měsícem. Minulý rok se v důsledku krize prodeje propadly, a v září se tak prodalo pouze 11 930 ojetin. Podle SDA byl tak nejlepším měsícem květen, kdy se jich prodalo 16 844. Trh se ale pomalu uzdravuje a ani tento rok zájem o ojetá auta neklesá – do konce září se jich zatím prodalo celkem 118 453 kusů. „Je to dáno tím, že během prázdnin jsou lidé na dovolené a každý rok dochází k útlumu poptávky, která se „nahromadí“ a naplno propukne na podzim, zpravidla do konce listopadu, neboť pak se lidé začínají více věnovat přípravám na Vánoce,“ vysvětluje Barbora Minksová, manažerka marketingu a komunikace Cebia.

Pozor na netransparentní prodejce i unáhlené rozhodování

K rychlé koupi ojetého auta může často tlačit i zvýšený počet zájemců, ale přesně takové situace vedou k hlavním chybám. Tou nejčastější je, že se kupující nechají zlákat atraktivními nabídkami, které ale mnohdy končí podvodem – nejčastěji se jedná o nepřiznané naježděné kilometry, neprůhlednou historii vozu nebo skryté vady. Před koupí vozu z druhé ruky si tak vždy najděte čas na prověření jeho historie od nezávislých zdrojů a mějte racionální přístup, tím snížíte pravděpodobnost možného podvodu.

Druhou nejopakovanější chybou je, že se kupující nechá při výběru ovlivnit svými emocemi a namísto praktických parametrů se rozhodne podle barvy či vybavení interiéru. Nepraktické auto ale radost neudělá, proto je třeba si před jeho nákupem stanovit své potřeby a očekávání. Mezi nejčastější chyby po nákupu patří také podcenění povinného i havarijního pojištění, která mohou v nenadálých situacích ušetřit spoustu výdajů, a to zejména majitelům ojetých vozidel.

Spolehlivost za rozumné peníze umí i operativní leasing ojetých aut

„Češi nejčastěji chtějí od ojetého auta spolehlivost za rozumné peníze. Právě kvůli tomu čím dál více roste zájem o ojetá auta na operativní leasing i u běžných zákazníků, nejčastěji rodin, protože dokáže ušetřit spoustu starostí. Nejoblíbenější jsou vozy typu kombi a menší rodinná auta, ta nám ze skladů mizí nejvíce,“ vypráví zkušenosti Monika Zídková ze společnosti Arval, která má v současnosti připravených na skladě více než 100 ojetých vozidel na leasing ihned k odběru. Leasing tak začíná být atraktivním řešením nejen pro podnikatele a firmy.

Zcela hlavní bonus pro rodiny je nižší počáteční investice ve srovnání s nákupem nového vozidla. Mezi další výhody ojetých aut na operativní leasing patří právě kompletní servis před i po koupi. Tato auta mají ověřenou historii vozidla a zajištěné povinné pojištění i následné pravidelné servisy, které jsou většinou už zahrnuté do celkové ceny. To znamená žádné podvody, administrativní starosti ani nepříjemná překvapení v podobě nečekaných výdajů. To potvrzuje i Zídková: „Měsíční splátky operativního leasingu za ojeté auto začínají na částce 4 499 Kč a po uplynutí doby smlouvy si řidiči mohou vybrat jiný model, nebo si vozidlo odkoupit za zvýhodněnou cenu. Tím, že auto bylo pravidelně servisováno a má v pořádku veškerou dokumentaci, tak ve výsledku může přinášet výhody ještě dlouho po operativním leasingu.“

Foto: Canva



Facebook

Nejčtenější

Nahoru