Toyota Corolla Cross – Praktické rodinné a kompaktní SUV – první jízda

Naše redakce byla mezi prvními, kteří se mohli seznámit s novým modelem automobilky Toyota ve španělském přímořském letovisku Sitges nedaleko Barcelony a projet se po kvalitních katalánských silnicích. Corolla Cross doplňuje nabídku řady Corolla. Má novou verzi hybridního pohonu, digitální technologie a širokou škálu bezpečnostních systémů. Model má oslovit zejména rodiny hledající praktický a všestranný vůz na každý den.

smart

Cílem automobilky na evropském trhu je dosáhnout s tímto modelem do roku 2025 celoročních prodejů v objemu 400 tisíc vozů, což odpovídá devítiprocentnímu podílu v této třídě. Corolla je k dispozici ve verzi sedanu, hatchbacku a kombi s označením Touring Sports. Toyota Corolla je i nadále nejprodávanějším modelem automobilového světa, pro nějž se v rámci 12 generací za 55 let existence rozhodlo přes 50 milionů zákazníků.

Corolla Cross je prvním modelem, u nějž byla nasazena pátá generace hybridního elektrického pohonu od Toyoty s vyšším výkonem a nižší spotřebou paliva. Hnací ústrojí zahrnuje variantně benzínový motor 1,8 nebo 2,0 litru. Vůz stojí na na modulární platformě TNGA-C. Provedení 1,8 litru je spojeno výlučně s pohonem předních kol a bude se zpočátku nabízet pouze v Izraeli a Turecku. V Česku bude dostupné od prvního čtvrtletí příštího roku. Verze 2,0 litru může být na přání spojena s inteligentním pohonem všech kol (AWD-i), který po modernizaci zahrnuje výkonnější zadní elektromotor (40 k a 84 Nm).

smart

Nový model se chlubí digitálními technologiemi a širokou škálou bezpečnostních systémů. Systém T-Mate kombinuje nejnovější generaci paketu technologií Toyota Safety Sense s dalšími aktivními asistenčními systémy řízení a parkování s cílem usnadnit řízení a zvýšit bezpečnost jízdy, jakož i ochránit celou posádku vozidla a ostatní účastníky silničního provozu za nejrůznějších situací.

V modelu se poprvé představuje nový plně digitální přístrojový štít o úhlopříčce 12,3″ (standardně pro všechny verze), podporující uživatelské nastavování obsahu i vzhledu. Standardem všech provedení je dále nový systém palubního infotainmentu a multimédií Toyota Smart Connect s rychlejší odezvou, 10,5″ dotykovým displejem, nabídkou online služeb a snadným připojováním chytrých telefonů.

smart

Model svými rozměry spadá doprostřed vysoce konkurenčního evropského segmentu kompaktních SUV; v rámci modelové nabídky značky se rozměrově řadí mezi Toyotu C-HR a RAV4. Vozidlo měří na délku 4460 mm, je 1825 mm široké a 1620 mm vysoké; rozvor náprav činí 2640 mm.

Nabídka kol zahrnuje 17″ litá kola ve stříbrném provedení s designem, který zvýrazňuje ráfek a přispívá k působivému vzhledu. 18″ kola v tmavě šedém tónu se chlubí kontrastními broušenými povrchy a designem proplétajícího se ráfku a paprsků.

Toyota Corolla Cross

Interiér vozu je zaměřen na každodenní praktičnost. Vzdušný a otevřený prostor s velkými bočními okny a zvýšenou polohou za volantem zajišťuje všem členům posádky dobrý výhled z vozu.  Objem zavazadelníku činí 436 litrů s možností zvětšit tento prostor sklopením zadních sedadel až na 1359 litrů. Rodinné zaměření vozu se promítá do konstrukce zadních dveří s profilem vytvarovaným tak, aby venku stojící osoba při obstarávání dítěte měla více místa pro kolena. Dospělí cestující na zadních sedadlech ocení funkci pro úpravu sklonu opěradel.

smart

Při prvních jízdách byl k dispozici jen silnější dvoulitr jako předokolka i čtyřkolka. Téměř ihned bylo jasné, že má raději klidnou jízdu. Ale ani svižná jízda není vozu cizí. Bohužel při vyšším tlaku na pedál plynu je patrná vyšší hlučnost spalovacího motoru způsobená převodovkou eCVT. A dalším poznatkem je, že vůz neumí plachtit. Průměrná spotřeba při dosti dynamických jízdách po kopcovitých silničkách činila 5,6 l/100 km. Více detailů uveřejníme po klasickém týdenním testu.

První vozy na český trh mají dorazit už v průběhu října a listopadu. Ceník začíná na 919 900 Kč.

 

 

 

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru