Zima se blíží. Víte, jak připravit auto na mráz?

V zimě se zledovatělé silnice, mráz a sněhové bouře mohou stát pro řidiče a jejich vozidla náročnou zkouškou. Proto je třeba svůj vůz na nejchladnější období roku předem připravit a zajistit, aby vše fungovalo tak, jak má. Přinášíme seznam užitečných rad, které vám pomohou přežít zimu a vyhnout se problémům na cestách.

a1ae425d-3f64-4f79-a65c-b0aaa86f00da

Používejte zimní pneumatiky
V zimě musí řidiči změnit svůj jízdní styl o 180 stupňů. Sníh, břečka a led patří mezi náročné překážky i za denního světla, zejména při použití pneumatik s nízkou přilnavostí. Pneumatiky jsou to jediné, co spojuje vaše auto se zemí. Špatná přilnavost na kluzkém povrchu může být hlavní příčinou, kdy se vůz stane neovladatelným, říká Matas Buzelis, vedoucí oddělení komunikace společnosti carVertical.

Opatrná jízda a výběr správných zimních pneumatik snižují riziko smyku. Nicméně, ne všechny zimní pneumatiky mají ve stejném terénu stejnou účinnost. Při výběru sady zimních pneumatik věnujte pozornost označení, na kterém výrobci uvádějí hodnocení přilnavosti za mokra (od A do E). Hledejte také symbol sněhové vločky – ten značí, že pneumatika prošla specifickým testem pro brzdění na zasněžené silnici. Pokud potřebujete ještě odolnější zimní pneumatiky, schválené pro extrémně chladné podmínky, hledejte symbol hory se třemi vrcholky a sněhovou vločkou.

Chraňte karoserii před korozí
Výrobci automobilů neustále hledají způsoby, jak zlepšit účinnost motoru, jízdní komfort a bezpečnost cestujících. Ne všichni však investují do kvalitní ochrany proti korozi, která se může stát vážným problémem již po pouhých několika zimních obdobích. Majitelé vozidel, kteří chtějí své vozy ochránit před korozí, mohou podniknout poměrně snadná preventivní opatření. Například pravidelné mytí vozu alespoň 1-2krát měsíčně pomůže odstranit sůl, ale neexistuje stoprocentní záruka, že karoserie nebude za rok či dva náchylná ke korozi. Nejúčinnějším způsobem ochrany vozidla před korozí je použití antikorozních přípravků, které lze aplikovat na podvozek vozidla. Jediná vrstva antikorozní ochrany výrazně prodlouží životnost vozu.

Zkontrolujte stěrače
Zimní období je nepředvídatelné – silná vánice může snížit viditelnost a ohrozit váš život. Proto musí být stěrače vašeho vozu v takovém stavu, aby dokázaly odstranit sníh. V závislosti na výrobci může i při běžném používání stěračů vést k jejich opotřebení během jediného roku. Poté již stěrače nedokážou odstraňovat nečistoty a vodu se stejnou účinností. Opotřebované stěrače navíc mohou poškrábat čelní sklo.

Zkontrolujte trysky ostřikovačů čelního skla a vyměňte je za kapalinu do ostřikovačů vhodnou pro zimní sezónu.
Kapalina do ostřikovačů se dělí na dvě kategorie: letní a zimní. Přestože vypadají stejně, mají letní a zimní kapaliny do ostřikovačů odlišné složení, které jim pomáhá dosáhnout maximální účinnosti za správných podmínek. Například letní kapalina do ostřikovačů pomáhá účinně odstraňovat hmyz a brouky, zatímco zimní kapalina do ostřikovačů funguje bezchybně při odstraňování soli či silné vrstvy nečistot.
Co je však důležité zmínit, při poklesu teplot začne kapalina letních ostřikovačů zamrzat a může ucpat celý systém ostřikovačů včetně trysek. Chcete-li těmto zbytečným problémům předejít, vypusťte před zimou kapalinu do ostřikovačů a vyměňte ji za správnou zimní kapalinu, která obsahuje účinné látky, jako je glycerin.

Zkontrolujte baterii
Průměrná životnost baterie vozidla se pohybuje mezi 3-4 lety. Životnost baterie samozřejmě závisí na různých faktorech, ale většina řidičů má tendenci měnit baterii pouze v případě nouze. Abyste se vyhnuli tomu, že vás zaskočí vybitá baterie v nesprávný čas, zkontrolujte její stav
ještě před příchodem zimy. Většina baterií je vybavena kontrolkou, která ukazuje stav baterie. Zapněte zapalování a podívejte se na kontrolku. Když je napětí baterie nízké, svítí červeně, a když je v dobré kondici, svítí zeleně. Když je baterie vybitá a nelze ji dále používat, uvidíte černou barvu.

Používejte gumové nebo plastové koberečky
Látkové koberečky sice zútulní interiér vozidla, ale mají více než jen několik nevýhod. Zejména v zimě, kdy se látkové koberce stávají pouhými ručníky absorbujícími vlhkost, která se pak vypařuje na skla a způsobuje jejich namrzání zevnitř. Tomuto se lze vyhnout zcela jednoduše. Stačí vyměnit látkové koberečky za gumové nebo plastové. Gumové nebo plastové koberce navíc vydrží déle, neabsorbují skvrny, pomohou vám v boji proti korozi a ochrání podlahu vašeho vozidla.

Zapomeňte na svou škrabku na led
V časných zimních ranních hodinách lidé spěchají, aby odjeli, aniž by řádně odstranili sníh a led z oken. Takové bezohledné chování bohužel představuje riziko pro ně i pro ostatní řidiče. Zapříčinění nehody, protože se vám nepodařilo kompletně odstranit led a sníh z čelního skla
a dalších oken, je poměrně častý jev. Jakékoli poškození vám nadělá paseku na autě a sníží jeho hodnotu, nemluvě o zdravotním riziku, říká M. Buzelis. Pokud vaše vozidlo stojí v zimě venku, je velmi pravděpodobné, že k odstranění ledu a sněhu z oken používáte škrabku na led. To však není ten nejúčinnější způsob. Existuje široká škála rozmrazovačů a odmrazovacích kapalin, které pomohou rozpustit led a sníh během chvilky.

Příprava vozu na zimu by měla být pro každého řidiče přirozenou součástí jeho rutiny. Snižuje se tím riziko dopravní nehody a různých problémů, které mohou na silnici vzniknout. Dobře udržované vozy mají vyšší zůstatkovou hodnotu, což majitelům přinese značnou výhodu, když se rozhodnou svůj vůz prodat.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru