Honda představila nový model Civic Type R

Společnost Honda představuje zcela nový model Civic Type R a současně slaví 25 let od uvedení tohoto ikonického vysoce výkonného hatchbacku – a 50 let od představení prvního modelu Civic. Nová Honda Type R byla zkonstruována tak, aby poskytovala dosud nejintenzivnější zážitek z modelu, a navazuje na dlouhou tradici výkonných vozů inspirovaných závodním duchem.

HONDA UNVEILS ALL-NEW CIVIC TYPE R

Civic Type R, který bude v Evropě dostupný od začátku roku 2023, nedávno na okruhu Suzuka v Japonsku překonal traťový rekord pro vozy s pohonem přední nápravy. V rámci vývoje konstruktéři společnosti Honda zdokonalili nový model, včetně konstrukčních vylepšení, která zvyšují aerodynamický výkon. Díky lehkým komponentům a vylepšením hnací jednotky je model Type R výkonnější a agilnější než kdykoli předtím.

Nový model staví na vývoji konceptu „ultimátního sportovního 2.0“ a sportovním vzhledu designu nedávno představeného modelu Honda Civic e:HEV. S cílem zvýraznit sportovní siluetu je model Type R nižší a širší. S podběhy kol, které se rozprostírají nad lehkými 19palcovými matně černými litými koly, obutými do pneumatik Michelin Pilot Sport 4S.

HONDA UNVEILS ALL-NEW CIVIC TYPE R

Velká spodní maska předního nárazníku maximalizuje proudění vzduchu k motoru společně s novou odlehčenou kapotou s průduchem, který opět maximalizuje proudění vzduchu kolem přední části. Mezi další konstrukční detaily, které pomáhají dosáhnout co nejvyššího přítlaku, patří spoilery bočních prahů za předními koly a nový, větší zadní difuzor, který je zabudován přímo do spodní části podlahy. Nový design zadního spoileru dále přispívá k vytváření přítlaku. Samotný spoiler je nakloněn dozadu s cílem snížit odpor vzduchu. Zadní spoiler, podepřený novými odlévanými hliníkovými držáky, je posazen níže, ale je širší než u předchozího modelu.

 

Interiér si zachovává vysokou úroveň pohodlí, praktičnosti a kultivovanosti nového modelu Civic e:HEV. Kokpit je navržen tak, aby podporoval intenzivní zážitky z jízdy: řidič sedí níže než dříve, má lepší výhled přes nižší kapotu, jsou omezeny mrtvé úhly a zredukovány reflexní prvky. Lehká přední sportovní sedadla s čalouněním se semišovým efektem nabízejí výjimečnou podporu pro správnou podporu řidiče na závodní trati a zároveň poskytují dostatek pohodlí během dlouhých jízd.

HONDA UNVEILS ALL-NEW CIVIC TYPE R

Řidiči mohou plynule přepínat mezi šesti předprogramovanými nastaveními vozu a vybírat různé režimy pro motor, řízení, odpružení a zvuk motoru. Kromě režimů Comfort, Sport a +R byl představen nový režim „Individual Model“.

Výkonný datalogger LogR společnosti Honda se v této generaci modelu Type R vrací ve značně aktualizovaném formátu a nyní kombinuje údaje o výkonu shromážděné senzory ve vozidle s aplikací pro chytré telefony. Řidičům tak pomáhá sledovat a zaznamenávat různé metriky v reálném čase. Mezi klíčové funkce patří stopky pro zaznamenávání časů na kolo, třecí zóny pneumatiky ve 3D, které zobrazují maximální sílu, kterou mohou pneumatiky vozu dosáhnout, inovativní funkce bodování, která pomáhá řidičům zlepšit jejich dovednosti na trati s cílem zaujmout řidiče a podporovat bezpečnost, přesnost a stále rychlejší kola na trati.

 Změny u motoru se projevily v upraveném turbodmychadlu, které má nyní kompaktnější těleso ke zlepšení celkové účinnosti jednotky. Samotná turbína má jak počet lopatek, tak jejich tvar optimalizovaný pro zvýšení výkonu a zlepšení proudění vzduchu. Výsledkem je nejsilnější přeplňovaný motor VTEC v modelu Type R. Revidovaný, vysoce účinný výfukový systém přispívá ve spojení s výše uvedenými součástmi na zlepšení poměru výkonu a hmotnosti, točivého momentu a maximální rychlosti ve srovnání s předchozí generací modelu Type R. Díky němu podává model Civic Type R 2023 jeden z nejlepších výkonů na litr ve své třídě.

HONDA UNVEILS ALL-NEW CIVIC TYPE R

Optimalizovaná verze šestistupňové manuální převodovky pomáhá řidičům cítit propojení s jejich vozem. Přepracovaný systém přizpůsobení otáček s automatickým meziplynem zajišťuje dokonale spárované přizpůsobení otáček při řazení nižších převodových stupňů, což pomáhá vyvážení vozu při vjezdu do zatáčky. Vysoko výkonná převodovka dostala extrémně tuhý mechanismus řazení a optimalizované uspořádání řadicí kulisy pro bezpečné a velmi přesné řazení.

Vylepšený brzdový systém Brembo zachovává dvoudílné kotouče z předchozí generace pro umocnění pocitu a dlouhou životnost. Nový vůz se vyznačuje vylepšenou regulací teploty a chlazením prostřednictvím modernizovaného chladiče, což zajišťuje trvalý a optimální výkon při intenzivním používání. Nový design trojitého výfuku s vylepšenou modulací zvuku zlepšuje zvukový vjem a dále posiluje spojení řidiče s vozem.

Zcela nový model Honda Civic Type R se začne prodávat příští rok, přičemž první dodávky zákazníkům v Evropě začnou od začátku roku 2023.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru