BMW 2 Active Tourer – Dynamicky s celou rodinou – test

Nová generace všestranného vozu potvrzuje, že bavorská značka hodlá ve svém portfoliu i nadále rozvíjet kategorii rodinných automobilů. V nedávno představeném modelu se kromě praktičnosti pracuje i s nejmodernějšími technologiemi.

BMW Active Tourer (1)

Má za sebou více než 430 000 prodaných exemplářů, což dokazuje, že záměr oslovit nové zákazníky se BMW vyplatil. Nový model se oproti předchůdci zvětšil, na délku mu přibylo 32 milimetrů na celkových 4386, přibylo 24 milimetrů na šířku a 21 na výšku. Změna se netýká rozvoru, ten zůstal na původních 2670 milimetrech. Úpravy exteriéru se zaměřily na aerodynamické vlastnosti, za všechny zmiňme aktivní vzduchové klapky v masce chladiče a nastavitelné nasávací otvory v předním nárazníku. Materiály použité na konstrukci zase směřují k odlehčení, takže je tu velký podíl hliníku a za tepla lisované oceli. Od předchůdce se ovšem nový vůz odliší také modernizovanými ledvinkami v masce chladiče, které souzní s aktuálním designovým jazykem značky.

Rodinu na cestách bude pochopitelně zajímat interiér, který staví na velkorysém prostoru a moderní palubní desce. Cestující na předních sedadlech ocení jejich ergonomické tvarování a možnost nastavitelné opěrky a masážních funkcí. Pasažéři vzadu mají dostatek místa ve všech směrech a k tomu nastavitelný sklon opěradla. To také ovlivňuje velikost zavazadelníku, který se tak dá zvětšit až o 90 litrů objemu. Základní objem je 470 litrů a sklopením zadních sedadel lze získat až 1455 litrů. Dveře kufru se standardně ovládají tlačítkem, to je pro cestování s nejmenšími dětmi velmi pohodlné. Standardem je také dvouzónová klimatizace.

BMW Active Tourer (6)

Palubní deska je v souladu s tradicí značky orientována na řidiče, přičemž virtuální přístrojový štít i displej infotainmentu jsou umístěny ve stejné výšce, což znamená pohodlnější ovládání i sledování informací. Velmi pozitivně hodnotíme cloudový navigační systém BMW Maps, který je součástí standardní výbavy. V základu jsou rovněž čtyři USB porty a nechybí ani 12V zásuvka ve středové konzole a další v zavazadelníku.

BMW Active Tourer (3)

Pro test jsme vybrali úspornou verzi 218d, kterou pohání dvoulitrový čtyřválec s TwinPower Turbo přeplňováním. Poskytuje výkon 150 koní a točivý moment 360 Nm při 1500 – 2500 otáčkách. Papírově má kombinovanou spotřebu 5,3 – 4,8 l/100 km, od níž jsme se během testu příliš neodchýlili – jezdili jsme za 5,6 litru. Ve standardu je sedmistupňová dvouspojková převodovka, jejíž spolupráce s motorem je hladká a bez výhrad. Podvozek byl přepracován pro dynamičtější a zároveň komfortní jízdu, při přejezdech nerovností je ale naladění tlumičů trochu tvrdší, než by se u rodinného vozu očekávalo. Velké plus patří asistenčním systémům, které podporují řidiče při jízdě i parkování a velká část je ve standardu, například systém pro udržování rychlosti s brzdnou funkcí a varováním před čelní srážkou. Spektrum asistenčních systémů pokrývá bezpečnou jízdu jak ve městě, tak na dlouhých trasách.

BMW 2 Active Tourer v testované verzi je k dispozici od ceny 863 200 Kč, s příplatkovou výbavou byla cena konkrétního vozu 1 261 914 Kč.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru