Slepota z nepozornosti – proč nevidíme to, co nečekáme, že uvidíme?

Situace, kdy je nižší provoz na silnicích a na ulicích se pohybuje menší množství chodců a cyklistů, může být nebezpečná kvůli jevu, který nazýváme slepota z nepozornosti. Tento jev spočívá v tom, že nevidíme objekt, který se nachází v našem zorném poli, protože… neočekáváme, že bychom ho mohli uvidět.

2018 - Essais presse Nouveau Renault KADJAR en Sardaigne

Každý řidič by měl být připraven na to, že se na jeho cestě může náhle vyskytnout překážka. Způsob, jakým funguje naše mysl, nám však při tom bohužel ne vždy pomáhá.

Stává se, že řidiči, kteří způsobili dopravní nehodu s účastí motocyklisty nebo chodce, později vypovídají, že tuto osobu neviděli. Jak je to možné? Možná je postihl jev slepoty z nepozornosti. Ten se projevuje tak, že člověk má problém všimnout si toho, co neočekával, že uvidí. Ve chvíli, kdy jsme soustředěni na konkrétní úkol (například na řízení vozidla), může být schopnost našeho vnímání jiných podnětů snížena. V dopravním provozu to pak může komplikovat reakce na neočekávané překážky a ohrožení.

Dokonce i v období slabšího silničního provozu bychom měli být připraveni na to, že se před námi může neočekávaně objevit například chodec nebo cyklista. Klíčové je, abychom sledovali silnici před sebou a abychom přizpůsobili rychlost podle stávajících podmínek. Při nižší rychlosti máme vyšší šanci včas zareagovat, a to i v případě, kdy si ohrožení všimneme až v posledním okamžiku. Kromě toho, pokud by již došlo ke kolizi, její následky by byly méně závažné – říká Adam Knietowski, ředitel Školy bezpečné jízdy Renault.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru